Wednesday, March 30, 2011

Isi Hati Irina: Jalan yang terbaik adalah "keluar dari hidup dia"!

Aku nie bukanlah pakar nk cerita bab "perhubungan" gf/bf nie cuma bila dah terlalu lama membazir masa barulah ada kesempatan nk menulis bab nie..

Ramai jugak aku tgk status yang sedih-sedih kat mukabuku... so, kita sendiri pun faham la kawan kita tue di dalam dilema... mungkin dia "crush" kat sumone, mungkin dia dah jatuh cinta/suka ngan best fren dia, bertepuk sebelah tangan... silapnya di mana?

Silapnya pada yang memberi harapan! Kenapa beri harapan kalau memang tak nk? sebab nk jaga perasaan kn? itulah silap kamu! cuba terus terang yang korang tue ada orang lain. kn senang??? Nie still nk keluar dengan kita, sms ngan kita... susah senang pun cari kita... kononnya nk jd kawan baik kn?

Macam mana awak layan kawan baik awak? peluk dia? pegang tangan dia? kiss dia? sms rindu-rinduan kat dia? Stupih you lah!

Memang la asalnya kawan baik kn? bila dah segala masalah dah dikongsi bersama timbullah perasaan sayang dalam diri... bukan salah sesiapa cuma perhubungan yang rapat tue yang membuahkan perasaan suka dan sayang...

Kalau betul kamu dah ada pilihan yang lain, sila terus terang dengan "kawan baik" awak yang dah crush on you tue... memang la nk jaga hati... tp lambat laun benda nie akan jadi jugak... dia akan sakit hati jugak.. dia akan lagi kecewa kalau tahu dah lama awak ada pilihan yang lain... sebab dia memang tunggu awak...

Tolonglah jangan sekali-kali lukakan perasaan orang yang sayang awak... hargailah dia... terus-terang dengan dia.. lama-kelamaan dia akan okay...

Dan kepada yang kecewa, move on... kalau dia masih dok bermain tarik tali dan menjadikan awak sebagai part of choice... keluar dari hidup dia.. dari lama-lama dok menangis, kecewa... cuba buka hati kepada yang lain... selagi awak melekat dengan dia, dan tunggu dia... percayalah takkan ada orang lain dpt mendekati awak... akan sakit buat seketika...

Apa yang kita boleh buat.... dekatkan diri denganNya, muhasabah diri, keluar dengan kawan-kawan... enjoy ur time... bela kucing or apa2x yang boleh menemani kat rumah.. baca novel yang awak suka.... buat benda2x yg awak suka tanpa fikir orang lain... masa utk menyayangi diri awak.... sayang diri sendiri dulu sebelum nk sayang orang lain...

Percayalah akan ada yang terbaik untuk kita... biarkan dia menyesal sebab tak menghargai ketika ada...

Isi Hati Irina: Good news again and again!

Alhamdulilah hari ahad lepas aku dapat satu good new yang mana aku dapat B dalam PTK. So, the combination for part A and B, i get B or 3 in da exam.

So, we entitled to get promote if there have any vacancy... Syukur tak terkira rasanya...

Today i heard another good new that would be good news for civil gov staff that our salary will be revised. Please wait until they annouced and i can't be too sure... i'm just happy to received some good news these day...

Ada satu lagi, sorang staff kat ofis aku dapat ke Kaherah, Mesir untuk berkhidmat di Jabatan Penuntut Luar Negara... aku pon ade niat jugak... tapi banyak lagi menanti nie...

Mana nk sambung belajar, nk kawen, nk bela kucing, nk pindah penang, nk beli rumah... itu dan ini lagi...

Sgt2x gembira sekarang nie... Alhamdullillah atas kurniaan rezeki dari Allah SWT...

Tuesday, March 29, 2011

Isi Hati Irina: "Dia" kacau saya!

Memang saya penakut dengan "makhluk" yang tak nampak... kalau wayang pun mesti mengelak tgk.. kekawan ni semua suka tgk citer tuh... tak suker sgt sebab nanti mesti nak naik g buat apa pun takut... sekarang nie memang takut naik tangga sorang-sorang, naik lif kalau malam-malam, then g toilet malam-malam buta...

Then bila terkena ngan diri sendiri... terdiam tak terkata-kata... mengigil...

Kesnya bila aku dapat tawaran untuk hadiri kursus 2 hari kat tempat kursus jabatan sendiri yang sememangnya sgt jauh dari jalan besar... kalau nk keluar ke pekan pun mau 40km... jauh kn? hampir sejam jugak la nk keluar... jalan kampung mana boley bawak laju-laju...

Then aku diberi bilik di asrama lelaki... sebab masa tue hostel perempuan penuh ada induksi... seb bek kawan aku yang sgt baik hati nk teman aku walaupun sebenarnya dia xde kursus pun... dia ada agenda lain nk g situ sebenarnya... biarla kat dia...

Malam pertama xde masalah... setakat main alih-alih kerusi kat tingkat atas tue aku tak berapa kisah sebab bukan kat bilik aku... lagipun watpe nk takut kn sebab kawan aku dok tidur sebelah katil aku nie... walaupun takut berani kn diri jugakla...

Masuk malam kedua lepas aku habis kelas petang aku lepak dalam bilik jer... malas la nk keluar kn? lagi pun esoknya dah nk blk putrajaya... simpan tenaga la nie.. then mlm tue kawan sebilik aku ajak g mkn ngan kawan2x dia... mls nk ikut jugak.... yela satg merapu meraban mau pagi br blk...

Dah lewat pun dia tak balik lagi.. aku tidur jerla... lagipun kawan aku masa induksi ada kat bilik sebelah ngan hubby dia... so, beranikan diri jerla.... dlm hati nanti kawan aku nie blk la bilik kn...

Nk jadikan cerita, aku terjaga dlm kul 4 pagi dan tgk katil kawan aku kosong... dah mengelabah la... tarik selimut nk tdo balik... dok dengar kat atas main tarik kerusi... buat bodo jerla...

Then macam dia dengar jer kata hati aku nie... dia mula main-main air kat toilet... ala bunyi macam air bertakung nk masuk lubang tue... plup plup... so, ingat air bertakung so biar jerla...

Memang aku tak tutup lampu toilet bila tidur... bg cerah sket la... katil aku nie sebelah toilet jer...

Lepaih tue dia dok buat rentak pulak... macam main lagu.... tgk jam kat henpon br 4.15 am... adui lambat lagi nk pagi nie... mana berani nk p jenguk kat toilet... yg peliknya sejurus dia bermain air kat toilet terus bunyi main kerusi kat atas tak dengar dah...

Masa nie mulut dok baca macam2x la... sambil menyumpah jugak kawan aku tdo kat mana... tensen!

Then bunyi tuh makin kuat... dah hampir sejam dia dok main dlm toilet... kalau air bertakung takkan tak abis2x lagi kot dlm sejam tue...

Aku tgk jam pukul 5 pagi... so aku berani kn diri mengagau remote tv... seb baik kat situ ada kemudahan Astro... so aku bukak la citer kartun.... volume kuat giler.. sebab tak mau dengar dia main kat toilet... dlm hati wisau gak.. mana tau dia keluar tgk kartun skali nanti... dok dlm selimut.. cuma tv ja bukak..

Aku mencari number sapa aku boleh call... sian kat orang tue.. siap kena marah lagi... tp aku tak citer pasal benda nie lagi... yela org mamai kn? kita cakap apa pun tak paham.. geram toi... dahla aku nie dok takut...

Aku berckp la pasal macam2x smp dengar bunyi azan dalam 6 lebih.... bunyi tue pun suddenly stop...

Aku pon sambung tdo balik sebab tgh bercuti... haihh... kelaih aku pukul 8.30am.. huhu...

Bangun pagi cecepat aku siap n lari kuar bilik cari kawan aku... tak jumpe jugak... memang mood nk marah la... jumpa kawan sebelah bilik aku... dia ckp hubby dia nmpk lampu dok bukak tutup kat bilik aku...(adoiiii)

Abis kelas terakhir aku cari kawan aku sebelum balik ke bilik... haihh.... dia tdoq bilik lain... kami blk bilik then kemas barang terus blah...

Ya Allah jauhila aku dari semua tue... memang aku lemah semangat dari sekolah berasrama dulu aku hadapi benda ni semua... tp Alhamdulillahla tak pernah kena kat aku... mintak simpangla...

sekian...

Isi Hati Irina: Yang menyayangi atau yang disayangi lebih penting?


Kata dasarnya adalah sama iaitu sayang tetapi mempunyai maksud yang berbeza.

Menyayangi seseorang adalah sanggup melakukan perngorbanan duit, masa, tenaga semata-mata untuk orang yang amat kita cintai. Sanggup bersengkang mata hanya untuk menemaninya ketika dia susah hati atau sedih. Sanggup menaiki bas yang perjalanan hampir berjam-jam hanya untuk berjumpa dengannya. Sanggup membuat kerja lebih masa semata-mata untuk mendapatkan apa yang orang yang dicintainya hajati. Sanggup ikat perut semata-mata untuk memberikannya makan yang sedap-sedap.

Macam biasa berlaku kn? Walaupun berbuih mulut kawan-kawan menasihati jangan buang duit utk dia. Jangan sebab dia kita yang susah. Tapi sebab dah terlalu menyayanginya lah kita buta tak nmpk keburukannya dan tuli dengan apa yang orang kata...

Disayangi adalah orang yang menyayangi kita dan ikhlas terhadap kita. Tak perlu kita meminta tapi dia sentiasa memberi. Tak perlu kita panggil sekiranya ada masalah sebab dia selalu berada di sisi. Dia selalu meminjamkan bahunya semasa kita sedih, dia sentiasa meminjamkan telinganya bila kita ada masalah, dia tak pernah sesekali melupakan kita walaupun jauh mana kita berada.

Lain rasanya bila diri disayangi dari menyayangi... betulla juga orang kata lebih baik berkahwin dengan orang yang mencintai dan menyayangi diri kita dari kita menyayanginya sebab orang yang sayang kita takkan sesekali meninggalkan kita. Tetapi orang yang kita sayang akan ada waktunya berubah perasaan bila terjumpa dengan orang yang dia sayangi. Memang sedih sgt bila terpaksa melepaskan.

Betul juga kata kawan-kawan aku yang mana baik menangisi perpisahan sekarang dari kita jenuh menjaga sesuatu perhubungan itu dan dia langsung tak ambil kisah. Dan lambat lain perpisahan itu akan terjadi juga. Lambat atau cepat cumalah masa. Tapi berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul...

Sesuatu yang baik itu akan datang juga cuma akan datang lambat sikit supaya kita lebih bersabar. Semua orang akan mendapat kebahagiaan itu. Cuma kita perlu mendekatkan diri kepadanya dan muhasabah diri baik buruknya kita. Dari asyik menilai kebaikan dan keburukan orang lain.

Ada benarnya kata punjangga ,"Hanya diperlukan waktu seminit untuk menafsir seseorang, sejam untuk menyukai seseorang dan sehari untuk mencintai seseorang, tetapi diperlukan waktu seumur hidup untuk melupakan seseorang..."

Tetapi sayangilah orang yang menyayangi diri anda selayaknya dia... Sebab dia memang berhak untuk disayangi...

Sunday, March 27, 2011

Isi Hati Irina: Asyik mengeluh saja!

Asyik-asyik mengeluh!

Dulu belum kawen, mengeluh tak de bf lar, bf gaji kecik nk kumpul duit lambat la... macam2x la sebab tgk kawan2x semua da kawen kn?

Sekarang dah kawen, mengeluh pulak letih buat keje ruman itu ini lar... macam orang gaji la bagai! haihh

Dulu belum dikurniakan cahaya mata, mengeluh kenapa dpt lambat la itu ini... macam2x ubat ikhtiar dibuatnya... yela sebab takut mulut orang ckp kn?

Sekarang dah ada anak pulak, mengeluh lagi... penat jaga anak, dah takde masa nk jalan2x, nk makeup cantik2x, nk pasang badan.... 

Dok komplen saja dari anak dara smp dah ada anak! 

Tolongla jangan dok mengeluh saja! haihh... naik bosan gak tgk... dah rezeki awak kawen dulu kn? Anak2x adalah rezeki jugak taw.... nie buat tue sikit mengeluh... buat nie mengeluh...

Apa yang sebenarnya yg awak nk sekarang nie? Awak ingat lain takde masalah ke? Awak patut bersyukur dah ada orang menyayangi diri awak, menjaga makan pakai awak.... orang lain dok struggle cari duit nk sara diri sendiri.... 

Bersyukur la dengan apa yang kita ada hari ini supaya tak menyesal suatu hari nanti... jangan membandingkan diri dengan yang lain... sebab kita belum tahu kesukaran orang lain hadapi.... di mata memang nmpk bahagia tp di dlm hati siapa yang tahu.... 

That all i want to say!

Thursday, March 24, 2011

Isi Hati Irina: Mengorat?

Apakah perasaan korang bila ada orang mengorat? Mesti tersipu-sipu malu, muka nanti merah ja, jalan pon dah tak betul, sibuk dok betulkan rambut/tudung, abis semua dilanggarnya, kalau ada pokok abis daun kena petik... kn?

Nie edisi wanita yea..

Nie kes masa sekolah dulu...

Mesti nanti akan letak surat/nota kat bawah meja kn? Sanggup datang awal ! sanggup turun kantin lambat! dan sanggup balik lambat... semata-mata untuk letak nota kat meja kn? Yela segan karang kawan-kawan nampak kn? tak macho lar nanti hantar surat cinta...

Or kirim kawan jadi posmen bergerak untuk jadi orang tgh... sian kawan kita tue kan? Kalau tgh syok bercinta okay la.. nie kalau gaduh pon orang tgh jugak jadi mangsa... karang org tgh pulak curi line... baru padan muka... wakaka

Ala dulu kan belajar pendidikan seni so creative la sket surat tue... ada yang lipat melipat jadi bentuk "cinta", "kapal".... haha.. yang paling tak boleh tahan siap bubuh bedak dalam surat tuh... kertas yang dikoyak dari buku matematik... hahaha...

Zaman nie takde lagi henpon nk calling... so, abis la advertise number merata.... kat toilet, belakang tempat duduk dalam bas, kat dinding sekolah.... vendalism sungguh...

Zaman la nie?

Terang-terang mai ikut belakang kita... lepaih tue ajak g minum kedai hujung tue... or bagi number telefon yang depa tulis atas tisu tgh2 kita dok suap nasi kat kedai mamak, ada lagi best siap berenti tegur kita tepi jalan ajak g lepak sebab nak berkenalan... Ewah2x....

X pon mintak jer number kat kawan-kawan... lepaih tue dok berlakonla konon tersalah dail lah! wakaka... mangkuk toi! Aku dah banyak kali belasah dlm henpon mamat-mamat perangai camni...

Gentle la sket... Cuba terang-terang cakap nk kenal dan berkawan.... Sama jer dalam henpon ka kat depan mata ka....

Sapa berani ngorat pompuan depan2x angkat tangan? hahahaha...

Karang kena belasah ngan bf, hubby pulak kn? Selidikla dulu, pasang spy ka untuk tahu latar belakang orang tue... ni abis bini orang pun nk try... hish tak bagus sungguh... yang si bini orang pon bantai melayan... haihh...

Tapi kn yang best tue masa awal2x ngorat paling best... benda2x kita tak sangka dia nk buat dia akan buat masa tue... tetiba ja buat surprise itu ini... Yela nk bg cair kn?

Lepaih dah confirm dapat (bukan jadi bini laie pon) , nak sms n call pon susah.... apatah lagi la nk buat surprise nie... Nak ucap sayang pun dah susah kn?

Awal-awal bercinta memang la seronok tapi dah lama-lama naik jemu... cemuih bak kata orang utagha..

Mujurlah dia rajin mengorat walaupun bukan tetiap hari... haha... kelakar pon ade... love you sayang...

Wednesday, March 23, 2011

Isi Hati Irina: Cinta Chatting?


Aku ingat 7 8 tahun lepas zaman-zaman berchatting kat MIRC, YM, ramai jugak kawan-kawan aku yang terlibat dalam percintaan chatting nie...

Awalnya perkenalan dalam chatting lar. Letak gambar yang cantik-cantik then pilih la laman yang popular... letaklah nick yang pasti org akan cari macam minahmanja, misscomel, permaisurimu, awekcute.... then confirm bila masuk jer ruang chatting tuh ramai yg PM(Private Messaging) atau IM(Instant Messaging)...

Nick fofular masa tuh abang92, akukacak, princecharming, mrcinderella... kn?

Sapa yang tak teruja bila nick macam tue pm or im awak kn? haha.... jangan percaya kepada nick tue sebab belum tentu orangnya seperti "nick" dia. Karang terkejut kot tgk gambar... silap2x terus block orang tuh...

Selalunya orang akan mula dengan memilih laman/ group yang ramai orang... then pilih nick yg menarik perhatian....

Nie yang aku dah belajar serba sket ayat chatting nie:
asl (age, sex,location)
m (male)
f (female)
lol (laugh out loud)
gtg (got to go)
n (end)
2 (to)
u (you)
on9 (online)
@ (at)
cu (see you)
otw (on the way)

Nie masa mula-mula orang guna ayat camni jenuh tanya orang sana sini.. nk tanya kat orang yang pm kita segan lak.. haha...

Bila dah mula kenal cari yang biasa chat jerla... masa tue zaman henpon tak femes lagi... pakat lawan amek alamat rumah la... cecewah dok hantar surat sini sana... masa tue kawan-kawan pun dok berutus surat... dalam surat siap selitkan sekeping gambar yg paling cun/hensem lar... ntahla betui ke idak gambarnya tuh...

Lepas dah lama berutus surat timbullah bunga-bunga cinta... baru plan nk jumpa... Masa tue yang duduk pahang sanggup amek bus ke melaka nk jumpa nie... kira dasyat kn? Masa nk jumpa tue bawa kawan sekali sebab takut datang seperti yang tidak diharapkan, so boleh blah gitu ajer kn?

Haha... sebab pernah gak terlibat tapi takla smp tangkap cintan lagi... baru suka suka ajer... yela mana x sonok orang take care kat kita... then asek utus surat ngan kita... tetiap minggu lak tue...

Zaman sekarang canggih, boleh mms terus gambar, boleh 3g lagi... Terus dah boleh jumpa kat mana pon... ble msg sepanjang masa sebab tak payah nk tunggu surat 2 3 hari baru nk sampai kn?

Tapi tak ramai yang berkekalan sebab mungkin awalnya rasa serasi tapi bila dah jumpa macam2x perangai lak jumpa... biasala dalam chatting kita boleh jadi orang lain... tapi bila lama-lama boleh terkeluar perangai buruk masing-masing...

Hakikatnya terimalah orang yang terima kita dengan seadanya kita... Buruk baik kita semua dia mampu utk terima... bukan hanya kecantikan paras rupa dan kekayaan harta benda...

Semoga berkekalan lah hendaknya yea.. Ameen..

Tuesday, March 22, 2011

Isi Hati Irina: Lat Kampung Boy sebuah Muzikal pada 4th April 2011

Jom ramai2x kita g tgk teater! Supportlah industri tempatan!

Actually nie dah masuk kali ke 5 tgk teater kat Istana Budaya. Memang sgt best!

1st:  Mahsuri, nie beli sendiri tiket RM30.
2nd: Muzikal Tun Abdul Razak, nie dpt tiket free sebab ada boss member tak jadi tgk... tempat duduk baik punya!
3rd: Natrah, nie member dia beli tiket lebih sesaja... so, ai pon men'joinkan diri...
4th: Siti di Alam Fantasi, seat nie best sebab member beli tiket awal... Nie adik nk tgk sgt, so dengan excitednya beli tiket...

Kali ke 5, seperti di bawah...(sila masuk ke http://www.istanabudaya.gov.my/ untuk maklumat lanjut)

Nie aku copy sket sinopsis dari portal istana budaya.
Tajuk : Lat Kampung Boy Sebuah Muzikal

Produksi : Tall Order Production, Institut Terjemahan Negara, KPKK
Kategori : Teater
Tempat : Panggung Sari,Istana Budaya
Tarikh : 16 Mac - 3 April 2011 (extend sehingga 5 April 2011)
Masa : 3.00 petang & 8.30 malam
     
Sinopsis :     
Teater muzikal ini mengisahkan kehidupan Lat yang bermula sejak zaman kanak-kanak ketika beliau membesar di sebuah kampung di Perak, sehinggalah beliau menjadi kartunis yang dikagumi di seluruh Negara dan diiktiraf di peringkat antarabangsa.
Mohd Khalid, atau lebih dikenali sebagai Lat, dilahirkan di sebuah kampung kecil di Kota Baru pada tahun 1951. Sejak awal usianya, beliau telah menunjukkan minat yang mendalam dan berbakat besar dalam melukis. Mujur ayahnya, seorang kakitangan kerajaan berjawatan kerani, memberikan dorongan penuh kepada kesungguhan dan minat anaknya.
Berhijrah ke kota Ipoh untuk mencari peluang lebih baik, Lat secara automatik menjadi budak 'kota' yang menemukannya dengan Mrs. Hew, guru yang banyak menekankan betapa pentingnya pengetahuan dan pembelajaran. Lat turut mengenali Frankie, seorang budak Cina yang berkongsi minat sama dengannya, iaitu muzik.
Semasa dewasa, Lat berpindah ke ibu kota Kuala Lumpur (KL) di mana beliau memulakan kerjaya sebagai wartawan jenayah di New Straits Times, Balai Berita – di bawah bimbingan Pengarang Kanan, Pak Samad. Di KL, Lat juga bertemu dan jatuh cinta dengan Faezah. Tatkala hampir mengalah berhadapan dengan kehidupan mencabar di KL dan ingin kembali ke Ipoh, ketika itulah karya kartunnya, 'Sunat' diterbitkan dalam Asia Magazine.
Di sinilah bermulanya titik penting kepada perubahan dalam hidupnya.
“Scenes of a Malaysian Life” dan "The Kampung Boy" karya Lat pula menyusul kemudiannya.
Kehidupan Lat mula berubah, karya kartunnya juga menjadi kegemaran rakyat Malaysia di mana-mana sahaja. Impiannya untuk menjadi kartunis profesional sepenuh masa akhirnya menjadi realiti.
Namun kemasyhurannya itu perlu dibayar dengan nilai tersendiri. Lat terperangkap dalam arus perhatian umum. Umpama orang di sekeliling menyelidiki setiap sudut dirinya. Syarikat besar mula menghubunginya. Lawatan dan tugasan mula “menghimpit” waktunya. Beliau mula berjuang berhadapan tuntutan menjadi ikon Negara.
Apakah yang beliau lakukan untuk menghadapi semua ini? Adakah Lat berjaya menangani tuntutan yang dihadapinya? Saksikan LAT Kampung Boy Sebuah Muzikal untuk mengetahui kesudahannya!
     
Tiket : RM40, RM70, RM100, RM120, RM160, RM200, RM230, RM300
     
Tempahan / Pembelian Online : http://www.ticket2u.biz/
Hotline : 03-41498600

Isi Hati Irina: Senyum la sikit... sombongnya..

kalau nk orang senyum kat kita, senyumla dulu...

topik hot hari nie adalah orang yang sombong sebab kedekut senyum...

tadi pagi masa g beli breakfast nampak anak sorang makcik nie... Alhamdulillah bertudung labuh dan sgt muslimah tapi kn tak nak senyum... sebenarnya bukan sekali nie ajer... masa tue aku beli nasi lemak kat dia then ckp la terima kasih... tapi dia wat bodo ajer... haihh... nk tegur jugak rasanya... aku nie pompuan kot... senyum jer la sket... patutnya dia yg kena kata terima kasih kn? smp ke sudah takde...

Susah ke nk senyum nie? rasanya semua dah tahu kn yang Senyum Itu Sedekah?

Kalau kat crowd lelaki yang ramai tue faham la nape tak nk senyum... Kita yang tgh senyum kat dia nie malu alah sebab syok sendiri..

Bukan niat aku nk tuduh dia sombong tapi smp ckp terima kasih pon dah tak reti... ringan-ringan la mulut tue sama... susah sgt ke? takkan dengan perempuan pon suara itu aurat...

Tapi yela mungkin aku tak kenal dia lagi kot... dan aku rasa memang la dia baik... berbaik sangka...

Cuma tolong la senyum okay.... :)

Hah yang lain tuh reti-retilah senyum... jangan dok menyombong sgt... toksah dok ingat orang nk ngorat hampa! haha...

Sunday, March 20, 2011

Isi Hati Irina: Perjalanan yang jauh.... Penat!!

Assalamualaikum....

Hari nie aku plan hantar mama n adik aku balik ke sitiawan, perak. Long drive tuh.. Plan balik hari taw...
lebih kurang 300km jugak.. ponat2x...

Kul 7 pagi mama aku dah gerak aku mangun tdo sebab plan nk gerak kul 8 pagi dari Putrajaya.... Estimated about 3 hours.... aku tgh "bulan" bleh la mangun lewat... :)

Lepas siap2x semua kul 8 pagi terus bergerak dari Putra ikut laluan LDP (Lebuhraya Damansara-Puchong)... Minyak dah isi full mlm tadi... seb bek x jem... banyak kereta tapi jln smooth ajer....

Then dah plan nk ikut jalan dalam maksudnya jln kampung la.. sebenarnya x bape sure jln tuh sebab sesekali jer guna.. slalu ikut Bidor ajer.. senang highway kn? kali nie konon nk jimat minyak+tol la...

Then lepas tol damansara terus amek ke kuala selangor.. memang adventure jln dia sebab satg ada pasar pagi la... so, orang berenti sesuka hati tanpa bg signal... haihh..

Then terus smp ijok, kat area situ ada tempat best iaitu tgk kelip-kelip kat kampung kuantan... so, kena lalu area sini la... dari hari plan tapi tak sampai2x lagi..

bila nk g tgk kelip2x nie?

Cuaca mendung ajer.. sejuk jer... best jln pagi2x nie... eh salah drive la.. penat tuh kalu berjalan...

Lepas ijok amek ke sabak bernam... kat sini akan lalu area tg karang dan sekincan.... tg karang tuh tempat aku eksiden ngan abah aku masa aku mula-mula nk bawa kete dtg putrajaya... uish masa tue kete baru umur sebulan taw... huhu... sedeynye...

signboard sekinchan

Then sekincan tuh area sawah padi.. kalau tgk drama melayu banyak berlakon area situ sebab nk g kedah jauh sgt... cantik jer tgk kehijauan sawah padi... then ade orang jual buah-buahan tepi jln... cantik jer kaler2x dia susun... ada kaler oren, merah, ijau... yela buah pelam, jambu, cempedak... macam2x. then ada jugak orang jual bantal kekabu tepi jln.. macam menarik... nanti la singgah beli.. nie dah kering kontang nie.... nampak pulak derang jual ape tuh.. MENTERANG... ada nie jenis siput panjang2x tuh... pastu ada jugak org jual kerepek tepi jln... ramai gak berenti... macam2x kat orang jual... bgs jugak derang nie.. rajin berniaga..

saujana mata memandang kehijauan sawah padi...

kawan aku nk berenti beli... tapi bila tgk purse tak jadi.. huhu tgh bulan...

dari jauh nmpk cantik jer depa susun buah-buahan nie...

makcik jual mentarang...

Then terus ke sg besar dan sabak bernam.... nie tempat aku kena hantar g induksi 3 tahun dulu... sebulan tuh kena dok kat sg lang, sabak bernam... dalam hutan tuh... nk keluar pekan sg besaq mau makan sejam jugak.. tapi redah jugak sebab teringin makan kfc.. itu jer ade... then ade mee udang best kat Bagan Nakhoda Omar... or BNO... semua dia letak udang... pesan nasi goreng kampung ada udang, ns goreng ayam pon ada udang... haihh...

mee udang BNO mabeles

Lepas tuh teruskan perjalanan ke hutan melintang sebelum masuk ke area teluk intan... nie dah dekat dah.. dlm 1/2 jam da boleh smp rumah... bawak slow sudah... padahal tapi dah jenuh menekan.... lepas post entri nie terus kena cek MYEG... hehe...

Then dlm kul 11 pg smp la rumahku yang indah tapi bau taik kucin... haihh... p kurung depa dlm rumah kn? comel betul anak-anak kucing 2 ekor baru umur x smp 2 minggu... shumell... singgah jap jer buang air... haha... then g pickup kazen 2 orang... sori ye maklang x singgah.. tangan terketar2x lapaq nie... tak breakfast... takut perut buat hal...

G lunch kat area Teluk batik... sedap jugak makanan dia... then abis makan g lumut jap beli sotong kering dan ikan buat kekawan kat opis... walaupun kering tapi ingat kt orang kn... dah alang2x blk kn...

Then drop derang kat rumah masing2x, kul 2pm bertolak balik jln yang sama... Alhamdullah cuaca cerah... cuma sampai area tg karang smp kat Sg buloh hujan sket.... ada la jem sket2x....

Dan akhirnya... Tadaaaaaaaaaaaaaaaa.... Alhamdulillah smp rumah dekat kul 6pm.. aduh penatnya drive... lepas nie mandi n terus tdo... smp sok pagi,.. penat!!

Friday, March 18, 2011

Isi Hati Irina: Kucing Vs Arnab!

Saya nk request;

1. Kucing
Aku dan hidup dengan kucing sejak lahir lagi... Al-maklumlah dok kampung kan... so, memang aku tak takut kucing nie... Abah pulak pantang nampak kucing terbiar kat rumah dok mengiau-ngiau... mesti amek bg mandi, shampoo then bg makan... Malangnya lepas da cantik dia pun hilang... yg ada sekarang nie keturunan si Snow yang telah diculik dari Penang.. dah masuk generasi ke 2 dah nie... manja sgt taw...

2. Arnab
 
Aku tak pernah bela arnab, cuma tahun lepas ada orang hadiahkan aku 2 ekor arnab... cute sgt2x... Arnab nie cepat berdebar... so kena bg dia selesa dengan kita dulu... belai2x dia... nanti dia manja sgt taw... tgk kita dok tgk tv ajak kita main... dia akan berdiri dengan telinga dia yang terpacak tgk kita.. lucu sgt... geram sebab montel dan gebu...

Bab yang paling x best mesti la nk basuh berak kn? Ajar depa berak kat tempat biasa... nanti dia akan berak dan kencing di tempat yang sama... kalau dia ada membuang tempat lain  macam sudut ka... cuba spray minyak wangi... gerenti dia x nk buang sebab bau wangi... betul nie tak tipu...

Nanti depa dua akan berkawan baik macam nie... seronok tengok kucing dan arnad kejar mengejar... comel sgt.. :)


Pic dari google jugak... nantio kalau saya dah memiliki mereka ini saya upload eh :)


Isi Hati Irina: Hot Balloon @ Putrajaya 2011!

Aktiviti-aktiviti sepanjang tahun kat Putrajaya...
Hot Ballon
Pesta Bunga
Bunga Api
tengok kat laman web Perbadanan Putrajaya.....

Actually dari rumah aku nampak tapak Hot Ballon nie... Tak pernah pun lagi jejak kaki jika ada festival seperti ini... sebab... TRAFFIC JAMMED!

Belon Panas kat Putrajaya dan mula dari 17-20 Mac 2011 kat Presint 2... Ala depan monumen or depan tapak pasar malam...

Nak pergi ke tak eh? Satg tensen lak jem teruk. Kepala cepat pening tgk orang ramai-ramai... baik bawak mama g jalan TAR sopping kain-kain kn?

Sape-sape teruja nak naik belon nie silalah ke tapak pesta dari hari ini hingga ahad... Enjoy!




Semua nie gambar aku amek dari pakcik google...

Isi Hati Irina: Mulutnya berbau busuk...

Assalamualaikum..

Memang mulut dia sangat busuk bukan sebab malas gosok gigi...

Selalunya yang berperangai mulut busuk nie dikaitkan dengan kaum hawa kn? It's true... Tapi kali nie kaum yang satu lagi...

Datang jer pagi dah mula mulut tue memerli... macam-macam la... pasal keje lah, politikus la, pasal smlm congwei menang la... bingit betul telinga nie...

Nak tegur karang sentap pulak... Suara tak boleh tune ke volume rendah... sentiasa volume paling tinggi... dan jarak aku dengan dia hanyalah x sampai 2 3 tapak kaki... memang la aku nie bos pada dia... tp xde la nk buat bossy sgt!

Yela hormat lagi dia sebagai yang lebih tua dari aku... tapi pelik sgt taw..

Umur dah 36 tahun tapi berperangai macam budak2x 20an... mungkin sebab kawan-kawan semua muda lagi... baru berkahwin dan baru juga menimang cahaya mata pertama tapi berlagak macam bujang... enjoy masih tak tinggal... Mungkin tak abis enjoy lagi kot... tapi normally bila org berkahwin lewat nie maksudnya da puas la hidup enjoy kn?

Masing-masing... mls nk amek taw... cuma aku tulis apa yang aku nampak dan aku rasa... Yang paling tak best tue bila keluar ngan si A mengata pasal si B, bila keluar ngan si B mengata pasal si A, yang paling best keluar dengan si C, mengata pasal si A dan B...

Sakit betoi hati dengar, depan kita cukup baik... tapi kalau kata kaw kaw dia taruh...

Aku doakan semoga dia berubah la menjadi seorang yang cukup matang... bukan menjadi kanak-kanak tadika/ribena...

Cukup dulu utk pagi nie...

Thursday, March 17, 2011

Isi Hati Irina: Permainan yang aku suka main masa budak-budak.. zaman 80an..

Yang lahir zaman 80an mungkin faham cara permainan ini kot... Sekarang nk cari pun susah dah... mungkin kat kampung masih ada mungkin jugak mengadap depan pc jer main game...

Cuba try test yang ini;

1. Biji getah
cara-cara permainan dia;
masuk dlm hutan yang ada pokok getah... cari biji getah disekeliling pokok tue... cuba try test kekuatan biji getah dengan biji-biji getah yang lain... then yang paling kuat untuk dipertaruhkan... caranya letakkan biji getah anda dan lawan anda di tapak tangan anda then tekan kedua-duanya... biji getah sape yang pecah maksudnya dia lah kalah... senang kn?

2. Rounders
cara-cara permainan;
permainan nie actually same jer macam permainan kriket... bahagi dlm dua group... nk bahagi tue yang best... ada dua ketua... sorang pilih daun sorang pilih kayu... sape pilih kayu dia group kayu lah.. haha... menarikkan... sapela pelopor nie... then pukui bola pihak lawak jauh2x then lari pusing la... jangan smp bola terkena anda.. nanti terkeluar lah... :)

3. Guli
cara-cara permainan;
minta mak ayah duit nk beli guli or saving dari duit sekolah beli guli sepeket.. lupa dah bape ringgit.. then buat decide berapa guli nk pertaruhkan... buat bulatan berdasarkan jumlah guli yang ada... kalau banyak besar la bulatan tuh.. then buat satu tanda jauh sket dari bulatan tue... baling guli anda sampai terkeluar guli-guli dalam bulatan tue dan pastikan guli yang dibaling keluar dari bulatan... baru guli2x yang keluar jadi milik awak... haha... banyak kena buli nie... asik rugi jer... yela abg2x besar semua pun main.. haihh

4. Galah Panjang @ Toi
cara-cara permainan;
biasalah bahagi group cara tadi.. then lukis segiempat besar dan ada 6 segiempat besar dalam segiempat tue... permainan dia 4 orang jer... orang depan boleh pergi ke tengah untuk kawal orang jangan terlepas.. kalau ada yang terlepas maksudnya kumpulan tue menang la... senang jer..

5. Teng Teng
cara-cara permainan;
cari batu yang agak2x tak besar sgt dan agak berat.. then lukis petak-petak maca dlm pic nie.. semangat sungguh dia lompat... jangan ramai sgt main cukup la dlm 4-5 orang... nanti jenuh la penuh kotak2x tuh langsung x ble nk lompat.. then ikut turn la... lawan lap lap li tam pelom... haha.. then bg pemain pertama memang la best sebab masih kosong... semua batu pemain letak dalam kotak pertama.. kotak yang da batu pemain tak boleh masuk... so kena jump kotak yg kosong... kaki tak boleh kena garisan... sape abis dulu dia la menang... :)

5. Prince of Persia
Nie game zaman DOS dulu rasanya... tapi glamer okay... berebut-rebut nak main masa kat sekolah.. tapi sekarang orang siap buat movie tuh... dasat2x...

6. Pacman
nie jangan sampai benda 4 ekor kaler merah, pink, biru dan oren makan si kuning... si kuning kena makan titik-titik sehingga abis...  baru naik next level...

cukup lah tue dulu.. haha.. sebenarnya mood nk buat keje tak sampai-sampai lagi nie... so macam best jer update belog nie... :)


Isi Hati Irina: Mimpi!

Assalamualaikum,

Bangun pagi tadi tercungap-cungap aku tak cukup nafas... Tau aku mimpi apa? Pasal Tsunami! Astagfirullahalazim....

Mungkin aku banyak tengok video dan gambar kat internet tentang kejadian tsunami kat jepun. Aku suka explore kalau ada benda2x baru nie.. tambahan tsunami adalah benda yang agak baru... dulu masa kat 2004 terjadi kat acheh kita tak dapat nk lihat kejadian tue... Cuma dapat tgk lepas tsunami terjadi yang meragut hampir suku juta manusia...

Orang jepun pulak dah bersedia dengan sistem alert/siren bila tsunami dan gempa bumi dikesan... So, orang jepun masih boleh mengambil tindakan awal untuk berpindah ke kawasan yang selamat. Tapi kita kena fikir jugak golongan yang kurang berkemampuan, orang-orang tua dan sakit... Mana larat nk move sana sini kn?

Kita dapat lihat macam air hitam datang secara tiba-tiba umpama seekor raksasa yg mengganas... Subhanallah...

Semua teknologi yang derang ada tak dapat digunakan sebab semuanya cabut lari nk selamatkan diri masing-masing... Abis tong tenaga nuklear meletup... kesannya? Wallahualam...

Agaknya sebab benda nie semua buat aku termimpi-mimpi...

Dalam mimpi aku;

Aku dan keluarga tinggal di kawasan berdekatan dengan laut... aku tengah berehat dengan keluarga aku... hujung minggu rasanya...pasal gempa bumi aku tak rasa pun... then aku nmpk air setinggi lebih 10 meter dari jauh... aku terus bgtau famili aku dan masing-masing berlari keluar rumah.... umpamanya air tue mengejar kami... lepas tuh aku terjaga dengan nafas termengah-mengah sebab penat berlari...

Aku dapat rasa macam mana takutnya perasaan bila berada dlm keadaan orang jepun dan juga acheh... mana la sempat derang semua nk berlari... air menggila macam tuh... Suhanallah....

Semoga kita selalu dilindungi dan dirahmati olehNya.... Semoga orang-orang yang ditimpa musibah sentiasa sabar menghadapi segala ujian dan rintangan...

Isi Hati Irina: Perkara-perkara dibenci oleh perempuan...

Tips ini untuk para lelaki di luar sana... Saya hanya boleh berkongsi apa yang perempuan rasa sebab saya seorang perempuan... If there any guys would like to share their idea, mind share....

1. Bila keluar ber'deting' jauh dia berjalan ke depan tinggalkan kita... Apa yang dikejarnya pun tak tahu...

2. Asyik tanya nak ke mana n buat apa setiap kali keluar... tak boleh ke awak yang tentukan? Esok2x ni jadi ketua keluarga awak still kena buat keputusan... Kalau saya rasa nk ke mana saya akan cakap...

3. Bila tak jawab call/msg... xpe tak jawab tapi walaupun sibuk kan boleh drop msg kata "nanti call ayang semula" atau paling cikai la "bz".

4. Bila kita cerita atau luahkan apa2x mesti akan potong cakap kita... pastu kritik kita nie lembik sgt lah, cepat sensitif lah... perempuan nie memang dari azali kot dilahirkan suka bercakap.... sebenarnya bukan dia nk awak bg pendapat pun... dia nk luahkan jer apa dia rasa... dengar aje... pinjamkan telinga jer...

5. Bila kita nk tgk wayang, dia nk tgk citer dia suka jer... citer kita suka nie dia kata la lembab lah, tak menjana perkembangan otaklah, budak-budak lah... bila orang suh decide nk buat apa suh kita yang fikir...

6. Bila nak makan pun macam tuh... yelah sesekali mulut nie teringin la nk makan benda "mahal" sket... ala 2 3 bulan sekali... nanti awak kata lah yang saya nie mengada-ngada, orang melayu makan lah macam orang melayu, berlagak kunun nk makan cam omputeh...

7. Bila saya tak angkat fon, or reply sms sebab saya driving/mandi/tdo, awak akan marah2x saya... pastu tuduh saya bukan2x... kalau awak tak angkat saya tak marah pun sebab saya tahu mesti awak pun macam tuh...

8. Bila dah marah mesti akan ungkit semua kisah2x lalu... awak tahu tak saya sedih sgt...

Ini di antara yang aku dapat tulis dari pengalaman aku yang tak seberapa ini. Tapi semua nie dapat dielakkan dengan komunikasi dua pihak... jangan satu pihak dok syok sendiri padahal satu pihak lagi makan hati.. jika rasa tak puas hati, luahkan... tak kisah dgn cara apa pun... call, sms, email... or paling oktodok hantar surat...

Alhamdulillah... kali nie aku tak banyak hadapi masalah macam nie lagi... kalau ada pun dari sikap aku sendiri yang terlalu sensitif... saya mengaku!

Wednesday, March 16, 2011

Irina's Craft: Swan Again!

Miss Pinky ku!

Mr Greeny! 

Baby Orange!
Yang last nie aku buat khas buat adik aku punya birthday!

Yang lain akan diupload nanti! Tunggu yea...  

Isi Hati Irina: Bunga itu sangat cantik...

Bunga itu sangat cantik...

Memang lumrah kita sebagai hambanya suka melihat benda yang cantik. Bila melihat sesuatu yang kelihatan indah mesti kita terdetik di dalam hati,"Subhanallah, cantiknya...." lalu kita memuji-muji kecantikkan sesuatu tanpa memikirkan perasaan yang lain.

Di sebelah bunga yang cantik pulak ada bunga yang dah layu dan hampir mati...

Pernah tak kita cakap,"kesiannya bunga yang hampir mati tue, baik aku siram pokok itu, mungkin dia juga akan menjadi sekuntum bunga yang segar dan cantik.."

Berapa ramai yang akan buat begitu? Kebanyakkannya akan berkata,"ala, dah nk mati pun, biar jerla"

Suatu hari nanti nasib bunga yang cantik akan menjadi seperti bunga yang layu itu... dan ada bunga lain yang akan mengantikan bunga yang cantik itu... berapa lama sgtlah hayat si bunga itu kn?

Kenapa tak nk jaga dan siram supaya bunga itu segar berterusan? Kenapa hanya fokus perkara yang cantik-cantik tetapi mengabaikan perkara yang tidak kurang pentingnya?

Masa cantik dan muda menjadi seorang yang sangat disayangi tetapi bila dah hilang cantik, jatuh sakit dan tua, di mana semua orang?

Sayangi lah walau macamananya pun rupanya dia... Jangan hanya kecantikan dia, kekayaan dia miliki....

Kecantikkan dalaman tak akan nampak pertama kali seperti kita nampak kecantikan luarannya... Perlahan-lahan kita mengenalinya, memahaminya dan akan nampak kecantikkan dalamannya...

Orang seperti ini memang sukar untuk kita jumpa tetapi dia tak akan sekali-kali meninggalkan sahabatnya ketika susah...

Bagi saya bunga yang layu itu jika disiram dan dibaja semula pasti menjadi lebih cantik dari bunga yang cantik itu...

Isi Hati Irina: It's always me!

Assalamualaikum...

I just hate be me!

I hate my self that being too sensitive, sometimes make ppl annoying, take everything seriously, usually run away from the problem, take everthing personally, always make decisions without think about others feeling.

Sometimes small matter will become BIG because of myself.

Yup, i really sensitive and hate of being scold!

End up i will cry all night long and do what ever i want to do that's heel what i'm feeling. I still care about what my loves one feeling.

I'm really sorry. It's better that way.

I seriously loving you.

irina

Tuesday, March 15, 2011

Isi Hati Irina: Sape KAKI AMPU @ KIPAS layak dapat APC!

Hish dua tiga minggu nie aku panas sgt sebab baru aku nampak yang kaki2x kipas dan kuat mengampu nie dapat anugerah! cilakak betoi!!

Bukan aku nk sgt ngan anugerah tuh tapi memang aku x puas hati sebab memang sangat tak layak dia dapat anugerah tuh! Nape sebab dia aktif berpersatuan ke? Ambil bahagian dlm setiap aktiviti yang dijalankan atau membuat sesuatu pembaharuan kepada bahagian/jabatan?

Nie la salah satu benda yang aku bengang gila. Bos aku nie suka ngan staff laki! dia anggap staff pompuan nie x ble buat keje. Dia tak tau yg staff lelaki nie 2 3 menet sekali hilang p rokok or minum pagi/tgh/petang... Sesuka hati jer...

Masuk baru setahun jagung dah dpt anugerah? Hey! keje yang aku buat nie belum tentu ko boleh buat dengan baik okay!

Nak taw ciri-ciri orang dapat anugerah cemerlang nie?

1. Haruslah lelaki!
2. Cakap besar dan outspoken... idea memang gila banyak tapi hampeh! x penah nmpk pon dibuatnya
3. Kritik hampir setiap apa org len buat... tunjuk kata dia sgt baguihla... bab***
4. Kipas mesti mau kuat... "Puan cantik hari nie..." kembang la semangkuk yg atas tuh!
5. Perli orang setiap hari! memang dia nk APC la kn? So kalau buat keje kena ckp kuat2x bgtaw kat semua org kata dia buat keje! Bising mengalahkan mulut pompuan!
6. Gossip kuat!
7. Bagi orang nmpk kata dia sgt sibuk! padahal orang len yang sibuk wat keje yg dia tak abiskan!
8. Kalau buat salah, salahkan orang lain... so nmpklah diri tue macam bagus!
9. Mulut tak dak insuran... kalau orang buat keje or bz nanti perlila kata nk APC lar.. padahal dia yang nk!
10. Perangai memang macam taik ayam! malas nk explain!

Ha... cam okay tak ciri-ciri macam tuh! rasa cam lega sket da lepaskan perasaan nie!

Haihh.. geram betoi! bagi la kat orang yang lebih senior dan lebih layak! nie ikut sapa yang dia suka... or boleh katakan favourite la!

Mood: geram sgt!

Thursday, March 10, 2011

Irina's Craft: Swan again.. I get order! :)

now both of them at office counter.. dun they look lovely together??? 

Assalamualaikum..

I was soo happy cz many comment of my swan origami pic... and some of them want for their-self...

1. My fren now at oslo... Intan
2. My dear lovely sis.. Raihana
3. My dear sis damansara damai.. she request 3 ekor eagle

anyone else???

Okay starting cutting paper... :)

Wednesday, March 9, 2011

Isi Hati Irina: Anda QC? bukan quality control yea tapi Queen Control!

Assalamualaikum...

Rasanya macam dah lama tak menulis sebab tetiba idea kering...

Apa maksud QC nie?

Adalah seorang isteri yang bersikap suka mengawal tindak-tanduk suaminya dari segala segi...

Situasi yang boleh tahu perangai QC nih:

1. Menelefon hampir setiap 5 minit hanya utk tahu hubby tgh buat apa..

2. Menghantar msg tak henti2x sepanjang hubbynya bekerja... smp rumah jumpa muka baru stop...

3. Pegang kad bank hubbynya... bg duit perbelanjaan setiap hari kepada hubby.. ala macam dulu mak kite bg duit masa nk g sekolah... RM5 sehari cukup x?

4. Nak beli ikan kena confirm dgn wife karang wife x nk makan ikan tuh! so, kalau teringin pon makan kat luar ajerla...

5. Kena makan apa yang dimasak oleh isteri... usually mesti dia akan masak lauk kegemarannya... lauk kegemaran hubby dia x makan sebab euuuhhh, x sedap lah... telan air liur ajerla..

6. Mls masak, nk makan luar tetiap hari... kan kad bank hubby ada kat sayang... ape lagik? Jom makan ikan bakaq, KFC, Seafood...

7. Nk beli apa ckp ngan hubby, "abg, sayang pakai duit dlm akaun abg yea nk beli tue... cantik sgt... dari dulu berkenan.." bab bayaq blk.. diam kan ajer... nanti gaduh.. telan ayaq liuq lagik..

8. Wife decide kena pakai baju kaler dan jenis apa masa nk keluar bersama even g pasar... haihh... jaga status ma..

9. Kena jadi driver sepanjang masa... walaupun penat sebab keje syif malam.. letih pun kena hantaq jugak! kalau tak mengamuk...

10. Kena dengar ckp isteri... Apa dia nk bagi jer, mana nk pergi bawak dia pi, apa dia teringin nk makan g beli or bawak dia...

Kena boleh jadi camtu?

Faktor2xnya:

1. Wife ada degree! hubby smp spm jer... pandai dari segi pendidikan ajer kot... rumahtangga camne?

2. Mestilah gaji wife lebih dari hubby! So bila ada money power satu lagi pihak kena diam lah!

3. Dari berkawan dulu dok manjakn sgt! lepas kawen menjadi-jadi lah! mesti dok mengungkit jer nanti... sebelum kawen boleh jer itu ini... bla bla bla..

4. Hubby tak tegas! bukan lah kena marah2x wife.. cuma buat apa yang perlu sbg ketua rumah.. awak tue ketua keluarga..

5. Saiz kecik dari wife kot.. haha.. nie joke saja... yela karang kena lempang pengsan kot..

Sudahla itu dulu... tapi serius la aku ckp.. kalau esok hubby carik lain jgn salahkan hubby yea!

Walaupun saya nie gegurl tapi saya pon kesian kan si hubby tuh! hormatilah dia sebagai ketua keluarga.. dan ingat syurga kita di bawah tapak kaki suami taw!

Wassalam...

Monday, March 7, 2011

Isi Hati Irina: Kenapa aku buat blog!

Assalamualaikum...

Hari nie macam banyak idea nk menulis pulak... Bila tengok kiri kanan orang semua sedih buat aku teringat masa mula-mula aku create blog nie..

Memang aku buat blog nie untuk luahkan perasaan aku... Memang dari asalnya aku tak bagitaw orang pasal blog nie.... tapi ade segelintir yang tahu.... Then baru aku decide nk bagi tahu orang-orang yang aku percaya sahaja...

Balik kepada tajuk asal... kenapa aku tulis blog ni?

Aku tulis sebab aku sangat sedih dan stress sgt bila orang layan kita macam sampah. Memang menggunakan kita untuk kepentingan diri dia..  Bila juga jumpak orang lain yang lebih baik dari kita (bagi dia la kn) , asyik mencari salah kita jer...

Apa yang kita buat, cakap, pakai, nasihat semuanya tak berguna! Semuanya tak betul!

Lepas tue cakap kita nie tak dengar kata la, suka menjawab, hipokrit, asyik angin, sentap... Semua tak elok la bagi kat kita...

Lepas satu sms yang sangat2x menyakitkan hati dan aku tak mampu nk tahan lagi... Aku ambil cuti seminggu utk blk kampung... Rehat dan tenangkan diri dan fikiran... Stress sgt! bukan sebab keje tapi sebab orang yang rasa diri dia tue baik sgt! Menyampah betul!

Asyik menangis jer kat ofis...

Lepas seminggu aku rasa macam okay sket... dan aku luahkan segala-galanya dlm blog nie.. boleh baca 1st entri aku... DIA!!!

Masa tue jugaklah aku jadi rapat dengan dia yang kini menjadi kesayanganku...

Alhamdulillah... Semoga DIA juga bahagia dengan pilihannya... dan tak akan lagi sia-siakan perasaan orang yang menyayanginya...

Isi Hati Irina: Kalau awak sedih, saya pun sedih sama! :(

Assalamualaikum...

"Kadang-kadang Allah sembunyikan matahari,dan Allah datangkan hujan.kita menangis mencari matahari,tapi sebenarnya Allah nak hadiahkan kita pelangi"

Sebenarnya aku sedih sgt bila dengar kawan-kawan aku yang baru putus cinta, hubungan tak direstui oleh parent, ditinggalkan suami, kemalangan, ada orang tabur pasir dalam periuk nasi sampai kehilangan kerja...

Memang kalau boleh kita semua nk hidup bahagia kn? Sapa nk hidup dalam kesedihan, kecewa? Aku pon pernah rasa keadaan macam tue... Tambah bila kita tak lagi dihargai... memang sedih sgt...

Mungkin ada rezeki yang lebih baik menanti... Mungkin kebahagiaan akan muncul tak lama lagi...

Jangan menangis nasib diri kita, jangan cepat putus asa... ingatlah orang-orang yang sayang awak... Semua orang yang menyayangi awak akan sentiasa menyokong awak untuk bangun semula dan kuat untuk menempuh segala dugaan...

Memang la jalan kita tak macam orang lain... Mungkin jalan hidup orang lain mudah tapi kita tak tahu apa disebalik kebahagiaan itu? Mungkin mereka tak cerita masalah mereka sebab nak bagi orang semua nampak yang mereka bahagia tapi sebenarnya ada masalah dlm perhubungan...

Jangan membandingkan nasib diri kita dengan orang lain... Lambat atau cepat kebahagiaan itu pasti jugak akan datang...

Dalam kita berusaha untuk mencapai kebahagiaan dan juga kekayaan, jangan lupa akan suruhan-Nya... Insya-Allah semuanya akan dipermudahkan...

Semoga semuanya dipermudahkan untuk orang-orang yang aku sgt sayang... Aku sayang kamu....

Irina's Craft: Burung Jinjang! ~SWAN~

Assalamualaikum..

Morning blogger! Semalam saya tdo dalam pukul 2 pagi sebab nk menyiapkan burung jinjang nie...

Nie yang pertama... sebab saya suker kaler merah jambu... :)


dah siap yang kedua pun... orang kata berdua lebih baik kn?
cik pinky dan encik greeny...

Lepas nie nk belajar mengait pulak... boleh kait bunga kn? nampak macam mudah tapi jom cuba2x....

daaaaaaaaa......

Saturday, March 5, 2011

Isi Hati Irina: Menariknya! Swan yg sgt cantik!

Dulu memang pandai buat semua benda-benda nie... rasanya berbelas tahun dah tinggal... One day ternampak dekat satu blog craft... memang cantik utk dijadikan hiasan or hadiah untuk orang-orang yang kita sayang... yang best tue belajar dari youtube... thanks to pakcik google dan youtube... orang kata saya nie bodoh sombong sebab tak reti nk bertanya kat orang lain... tapi sebenarnya saya lebih suka untuk belajar sendiri...

nie pic dari google

nanti saya dah pandai sikit saya upload swan yg saya buat... kalau nk cakap eh?
untuk mengisi masa yang tersgtlah lapang.... :)

Nie saya buat!!
siap pada 6/3/2011, 7.40pm...


saya suker kaler "pink".... saya berjaya! yeay!

^_^

Friday, March 4, 2011

Isi Hati Irina: Tergigit lidah?


Ingat lagu P.Ramlee...

"Buang yang keruh ambil yang jernih, baru teguh peribadi"

Cuba cakap ngan aku sapa yang tak pernah berselisih faham dengan pasangan masing-masing? Siapa yang dari mula kawan/kahwin happy jer memanjang? Tak pernah ada masalah?

Kalau memang awak tak pernah ada masalah dengan pasangan awak, kiranya awak memang adalah orang yang bertuah di bumi Allah SWT ini...

Tapi rasanya hampir kesemua pernah berselisih faham dan bergaduh dengan pasangan masing-masing kan?
Sehinggakan ada yang bercerai...

Pagi tadi terdengar dlm radio yang mengatakan statistic penceraian antara umat Islam... hampir 15 minit sekali ada satu pasangan yang bercerai... mintak dijauhkan...

Kita kalau ada masalah jarang bawak berbincang kn? Mungkin sebab malas nak panjangkan cerita... Bila disimpan mesti ada rasa tak puas hati bila pasangan ada melakukan kesalahan yang lain. Sebenarnya bukan sebab salah tue yang buat kita terasa hati/marah... Tapi sebab benda-benda lepas yang tak pernah terluah kn?

Biasa la tue bila bercinta memang akan timbulnya perselisihan faham... Orang kata la bila lepas gaduh nie akan lebih merapatkan hubungan sebab masa tue baru lah kita tahu apa yang dia suka dan tak suka... Kita lebih memahami sifat dan sikap dia.... Sebab tue kita perlu menerima baik buruknya kalau kita ikhlas dengan dia..

But two-way communication is really important. It's not always what you think. It's about others feeling too...

Sebab dulu masa bercinta saya banyak memendam perasaan... yela takut kena marah kn? last2x asik salah faham kn? Sebab selagi kita tak cakap dia takkan tahu apa yang kita rasa... Selalunya kita akan cari kawan-kawan baik kita utk kita cerita apa yang kita rasa kn? dengan harapan kawan baik kita nie akan sampaikan kat pasangan kita. Tapi nie la masalahnya...

Bila nanti kawan kita pulak yang ada affair dengan kawan kita jgn salahkan kawan kita...sebab sepatutnya kita yang kena ckp sendiri dengan dia apa yang kita tak puas hati.... Nanti pasangan kita lebih rasa selesa dengan kawan baik kita dari kita... dan dia rasa lebih serasi dengan kawan baik kita... Mintak dijauhkan lah kn sebab kita sayang dan percaya pada kawan baik kita kn? takkan kawan baik kita khianati kita...

Sebaik-baiknya bersemuka sendiri atau kalau rasa tak selesa hantar sms pun dah okay... Atau tulis surat pada pasangan kita....

Satu benda aku belajar pada pasangan yang dah berkahwin hampir 11 tahun.... romantik sgt... Kalau ada  perasaan kurang senang atau terasa dengan hubby dia, dia akan tulis surat letak kat meja alat solek sebelum pergi keje... So, hubby dia tahu la kenapa dia moody... nie tak nk merajuk tak nak bgtaw nape majuk... org tanya elok2x tak nk jawab... camne dia nk faham kn? Part yg best tue anak kecilnya yg baru berusia 8 tahun mengikut jejak langkah mummynya... Bila kena marah dengan ayah ibu, dia akan tulis surat letak kat meja solek mummynya... "kenapa ibu marah semalam, saya ade buat salah ke? saya minta maaf.."

Tak bergenang ke air mata kalau anak tulis macam tue.. mesti rasa nk menitik air mata kn? Mesti rasa nk peluk jer dia kn?

Biasalah tue adat orang berpasangan... sesekali akan terasa, kecil hati, marah, berselisih faham...

So, buang yang keruh ambil yang jernih... jangan ego lama-lama... jika kita sayangkan pasangan kita kurangkan ego kita untuk memujuk dan bercakap dengan dia..

Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pulak berpasangan kn?

Thursday, March 3, 2011

Isi Hati Irina: Luahan hati untuk buat insan yang aku sayangi...

Luahan hati untuk buat insan yang aku sayangi...


Awak,
saya mula-mula kenal awak masa form 2 sekolah menengah...
awak berkawan baik dengan kawan saya..
sebenarnya saya tak tahu pun awak couple dengan dia...
awak mana kenal saya sebab saya kan comot masa tue..


Awak,
masa form 3 kita sekelas...
baru kenal nama awak dan kawan sekelas selalu mengusik awak sebab nama awak feminim...
awak tahu nama saya tak?
tapi kita tak pernah tegur pon kn?
Mungkin saya memang comot sgt kn?


Awak,
lepas form 4 awak pergi sekolah lain...
terus tak dengar kabar berita...
abis sekolah saya sambung belajar...
saya rasa awak pon sambung jugak kn?


Awak,
lepas beberapa tahun.. zaman makin canggih kn?
masa zaman millenium tue semua ada friendster...
saya pon buat satu...
saya cari kawan-kawan sekolah dulu...
tak lama lepas tue awak add saya kn?
tp tak tegur jugak...


Awak,
lepas tue facebook pula yg popular...
semua pakat2x buat fb pulak..
awak pun sama kn?
saya cari kawan-kawan termsk awak kn...
bila add tp tak penah tegur pun kn?


Awak,
tahun 2009 kawan-kawan buat reunion,
masa tue jumpa ngan awak kn?


Awak,
kawan-kawan kita suka dok mengusik awak kn?
bila awak komen status saya, awak komen gambar saya...
nanti mesti derang dok usik kn?
Tapi saya anggap tue cuma usikan jer...
siapa lah saya nie kn?
takkan la dia nk ngan aku...
masa sekolah pun silap2x nama pun tak tahu...


Awak,
saya memang ada simpan number awak masa tue..
tapi lupa dari mana saya dpt ke awak yg bagi?
tapi tak penah pun call or msg kn?
Simpan saja...
malula...


Awak,
Hari tue bila sana balik sana saya msg awak tanya nk jumpa tak...
then awak kata okay..
kebetulan pulak kawan saya dtg dari kl...
last2x awak yang bawak pusing-pusing satu pulau..
awak tahu tak yang saya sgt menghargai dan berterima kasih pada awak..
dalam hati terdetik suka...


Awak,
Lepas tue awak rajin sms saya kn?
tak sampai beberapa hari awak ada tanya saya sudi tak kawan ngan awak
saya terus ckp "Ya"
sebab tak nak lagi lepas orang yang baik di depan mata...
awak memang gentleman...


Awak,
awak tak pernah sehari pun lupa untuk menghantar sms atau call kepada saya kn?
Ya Allah saya rasa bahagia sgt awak...
Awak akan pujuk bila saya merajuk dan tengah sedih...
awak selalu nasihatkan saya..
awak selalu buat saya happy...
awak selalu buat saya tersenyum dan ketawa...


Awak,
kenapa awak tetiba diam nie?
awak marah saya ke?
saya cuma terasa ajer bila msg dan call saya tak berjawab...
pagi tuh masa awak call saya rasa tak boleh nk bercakap sebab sedih sgt..
nk bgtaw tak daya sebab saya tak nk gaduh ngan awak...
saya tak nak awak marah...


Awak,
saya minta maaf okay...
xde niat di hati saya nk buat awak marah...


Awak,
sayang sayang sayang saya...
saya selalu rindukan awak cakap macam tue...


Awak,
saya sedih sgt bila awak pun diam macam nie...
saya takut nk msg or call awak...
saya takut jugak awak marah saye...
saya cuma merajuk sket ajer...


Awak,
lepas abis menangis nanti saya call awak eh?
saya tahu salah saya kn?
saya yang mula dulu kn?


Awak,
saya minta maaf...
saya janji tak buat lagi...
tp awak pun kena janji yang awak takkan buat camtu lagi..
saya rasa sunyi sgt...
sebab dalam hati saya cuma ada AWAK!

Isi Hati Irina: Orang bercinta tak marah, dia merajuk ajer...



Nie aku ambil ayat dalam satu filem hindustan "Kuch Khatti Kuch Meethi"...


Pasal si kembar (kajol) terpisah. Satu kat Ayahnya, dan satu pada emaknya... Sebabkan kakak si Ayahnya jahat nk bolot harta then dia buat tuduh macam2x kat si emaknya sampai depa dok bergaduh laki bini... Then masa melahirkan baby kakak iparnya tipu cakap sowang da mati padahal dia bg kat ayahnya ckp si emaknya dah nk bercerai dan bg anak kat dia... So masing2x tak tahu la yang kembaq tue hidup lagi... Smp depa terjumpa sendiri...


Part last sekali masa anak2x dia nk menyatukan balik mak ayah dia, masing-masing nk tunjuk ego masing-masing... Tapi ada la scene pujuk memujuk nie... Smp emaknya ckp," orang bercinta tak pernah marah, dia cuma merajuk dan nak orang pujuk"... berderai air mata aku nie...


Tapi aku memang sgt setuju dengan statement emaknya tue... Sebab kita takkan marah orang yang kita sayang dan cinta... Kita cuma terasa hati dengan apa yang dia buat... Kita cuma merajuk dan meminta dipujuk... Almaklumlah semua sedia maklum yang perempuan nie memangnya ada sifat manja... Ye, mungkin bukan semua tp hampir kesemua ada sifat manja dan ingin dimanjai...


So, bila terjadinya sesuatu perselisihan faham bagi masa pada diri masing-masing.. Biasalah yang lelaki dengan egonya dan yang perempuan menunggu untuk dipujuk... It's reality!


Jangan ambil masa terlalu lama untuk memujuk... Kurangkanlah ego awak tue... Selalunya bila perkara nie terjadi perempuan akan merasainya lebih... Akan sensitif, sedih, menangis...


Apa yang awak boleh buat? Call dia, cakap baik-baik... tanya kenapa majuk2x nie... pujuk baik-baik... perempuan tue bukannya kecik pun nk majuk sampai hentak-hentak kaki kn? Abis pun dia senyum ajer... tak sampai 5 minit pon awak kena pujuk... Tp itu yang susah kn?


Perempuan nie memang sensitif dan sebenarnya sgt mudah dipujuk... hati orang memang la sukar untuk diduga tapi cara bagaimana kita bercakap dengan dia boleh lembutkan hati dia... Dia tak perlukan beli bungala sebagai tanda pujuk... jangan amalkan bila nk pujuk beli barang bagi dia... sebab merasuah nie... esok2x nie lagi kuatla merajuk dia sebab bila majuk orang bg macam2x...


For me, i'm really simple but quite sensitive person...


That all what i want to say today...

Wednesday, March 2, 2011

Isi Hati Irina: Cinta Beralih Arah!




Sekadar nak kongsi la kenapa banyak yang menyalah pasangan masing-masing jika cintanya beralih arah. Untuk lelaki/perempuan...


1. Masa bercinta janji akan belajar masak dan akan masak untuk suami tapi alih-alih suami yang kena masak or hari-hari makan kat kedai... Orang kata masakan isteri pengikat kasih sayang...


2. Masa bercinta semua yang kita cerita dia dengar dengan penuh minat, dan kalau boleh semuanya tentang kita dia nk ambil tahu tapi selepas dah jadi hak milik dia, dia buat tak tahu jer... Then bila ada orang lain yang sanggup jadi pendengar mesti la kita lebih dekat dengan dia dari yang tersayang...


3. Bila sms/call dah tak berjawab... Ye, dia akan call semula... tapi akan rasa sedikit terkilan dan sedih bila call dan sms tak berjawab... Bila ada orang lain yang sms n call kita, confirm kita akan layan sebab dah yang tersayang macam tak ambil kisah kat kita kn?


4. Masa baru-baru bercinta apa yang kita kata dia boleh terima dan dengar... Lepas tue apa kita cakap semuanya salah... semuanya dah tak berguna... semuanya tak bagus... idea kita dibuatnya macam sampah... cakap die jer kita kena dengar... bila ada orang lain dengar rintihan kita, rasa cam orang lain lebih ambil berat pasal kita...


5. Dulu kita jadi keutamaanya dia tapi sekarang semua benda jadi benda kecik... benda-benda kecik kalau simpan jadi lagi teruk... So, better explain dari biar orang dok fikir bukan-bukan...


6. Masa awal-awal bercinta kalau boleh tak nk berenggang dengan kita.... lepas tue jalan sebatu ke depan tinggal kita kat belakang... dah tak peduli kat kita dok terkial2x nk kejar dia...


7. Dulu tunjuk kata menghargai kita, tunjuk dia bersungguh-sungguh sayang dengan kita... lepas da dpt ala kadar jer layan kita... yela kn dah hak dia kn? bila orang lain lebih mengambil berat pasal kita mesti kita akan ada perasaan terhadap orang itu kn?


8. Terlalu cemburu dan suka menuduh...bila tak jawab call or sms mula tuduh yang bukan-bukan... sekali sekala boleh la tahan... lama-lama? naik marah juga la kn? dari dok tuduh bukan-bukan baik buat terus...


Kalau sebab-sebab kat atas nie nak salah kan siapa? Kenapa perlu berubah... Bukannya orang nk special treatment... Kenapa masa awal2x semuanya indah tapi lepas dah lama bercinta or berkahwin tetiba jadi orang lain... Sebab kita perlu matang kn? Tak boleh berperangai macam budak2x kn? Semua orang nak rasa disayangi.. Bila dia rasa terabai dia akan cari sesuatu utk mengisi ruang sunyi dia tue..


Jangan selalu menyalahkan orang lain bila sesuatu perpisahan berlaku... muhasabah diri balik... Kalau tak kekurangan apa-apa masakan orang boleh berubah?


Berubah ke arah kebaikkan memang lah baik... Tapi jangan mengabaikan perasaan orang yang menyayangi dia dengan sepenuh hati... Kalau sayang, jangan malu segan nk tunjuk yang awak memang sayangkan pasangan awak tue...


Kenapa perlu malu sedangkan masing-masing memang dah sayang kn? Cuba janganlah nk bersayang-sayang depan orang... Jaga adab tertib sebagai umat Islam...


Sedikit luahan hati dari pengalaman yang lepas dan juga dari kawan-kawan juga...

Tuesday, March 1, 2011

Isi Hati Irina: Simpan la ego awak tuh!

Aku memang tak paham lelaki... Nie bukan pasal bf kesayanganku tue yea... Nie kesah pasal lelaki ego yang bukan bagi aku makan dan bagi duit minyak kete aku g keje hari-hari pun...


Apa yang dia tak puas hati ntahla lagi... Tak payah nk peduli kat orang yang pentingkan diri dan rasa diri tue bagus sgt kn?


Setelah sekian lama aku warning tetiba pagi nie aku dapat msg dari dia kata aku perasan... Hello! pls yea... Ada aku cari kawan2x hang bila hang tetiba tak reply call dan sms aku? ada ka? Or hang yg abis tanya adik2x dan kawan2x aku pasal aku kn? termasuk member serumah aku kn? Why?


Once i said that enough, it's enough!


Ape masalah dia sebenarnya? Konon nk lapang dada ngan aku lah. Yela awak tuh memang baik sgt kn? So, apa kata jangan ganggu aku lagi. X payah nk sibuk2x lagi nk hantaq msg la sebagai... konon di pihak yg benar kn?


Simpan la ego tue elok2x dalam poket... kalau boleh boh dalam peti besi n tanam... 100 tahun lagi boleh la orang p cari harta karun...


Perasaan dia semua orang kena jaga.. perasaan orang lain langsung tak pernah kesah... sudahlah! membazir tenaga jer ckp pasal dia... lagi2x dia...


Naik menyampah dah aiih!

Isi Hati Irina: Batang kayu kalau makeup pun cantik...

Teringat masa bersama-sama arwah kawan aku, Arwah Salfarina yang juga kawan baik aku dari lepaih sekolah sehingga la ke akhir hayat beliau... Aku g masa dia kawen dan aku ikut dia sampai g makeup kat butik mak nyah yg terkenal kat penang la nie... Memang cun la kn lepaih make up... Aku puji memang lawa la kn? Then dia kata kat aku, "Makcik aku kata batang kayu kalau make up pown lawa"... Walaupun sahabat aku dah takde setiap benda aku buat bersamanya memang aku ingat... Al-Fatihah..


Tapi memang betulla kata makcik dia tuh sebab rasanya kalau tak make up, muka selenga ja kn? Muka cam baru bangun tdoq... Secantik2x orang tue mesti dia akan pakai bedak kn? yela ada member pakai bedak baby jer tapi tetap pakai bedak kn?


So, kepada pompuan-pompuan kat luar sana yang perasan cantik tue jangan perasan sgt awak tuh cantik.. yela cantik sebab makeup kn? cuba buang plastik tuh mai compare tgk... haha... tak kata la aku nie cantik cuma aku lebih suka natural look...Kalau aku kata sorang tue cantik bukan sebab makeup nya sebab memang naturalnya dia cantik... without makeup lagi cantik...


Tapi buat apa persoalkan cantik sebab make up nie kn? Orang mencari cantik pada hati budinya... Macam mana nk taw dia cantik di dalam? Dari percakapannya, perbuatannya, pergaulannya... Tapi walaupun mulut dia bising jangan kata dia jahat... dan kalau orang tue diam jangan kata dia baik... kadang2x menjadi duri dalam daging... Diam-diam tue lagi bahaya...


Tapi serius semua dok sebok upload gambaq bubuh makeup tebai2x.... memang tujuan nk cari bakal bf, suami ke? Kalau orang suka kita pada kecantikkan kita, sok dah x cantik kendur sini sana... bye bye la...


So, Jadilah diri sendiri.... Walaupun kita tak cantik, kita yakin dan rasa cantik, kita akan nampak cantik...


Jadi saya rasa saya memang cantik... :)

Followers