Thursday, December 29, 2011

Isi Hati Irina: Sumbangan untuk Adik Annur!


Assalam,

Kali nie aku nk buat entri pasal derma. Korang ada masalah tak nk bg/derma kat orang 10sen kalau dalam purse hampa cuma ada RM1. Aku x mau la cerita apa yg aku pernah buat nanti RIAK. Tapi aku pernah banyak kali dalam keadaan macam tuh. Normally kat pasar ramadhan, yela kn nk beli food utk berbuka. Pastu duit ada la dlm 2 3 ringgit, tp kesian sgt sebab fikir jugak aku pon ada banyak nie nk beli apa pon x cukup macam mana la depa hari2x x dak duit nk makan. Tiap kali tgk mesti teringat arwah tok ngan tokwan... walaupun ada skit tp aku letak la jugak (tak payah taw la berapa kn)... sedih kn?

Sama jugak tiap kali aku tgk benda2x menyedihkan macam kat fb atas ni. Kisah depa dua beradik macam nie.

Hope 2 Walk dilancarkan untuk mengumpul dana bagi pembiayaan perubatan An-Nur dan Annisa yang mengalami Cerebral Palsy (lumpuh otak) dan Mitochondrial Disease. 

Dana ini bertujuan untuk membawa Annisa dan An-Nur ke Erkang Hospital di 
Beijing, China bagi menjalani rawatan, latihan fisioterapi dan program pemulihan yang intensif. Untuk info lanjut sila layarihttp://www.hfind.net/

Selepas itu Annisa dan An-Nur akan meneruskan program rawatan dan persekolahan khas Cerebral Palsy di United Kingdom. 
Sila layari http://www.scope.org.uk/
http://www.b-i-r-d.org.uk/

Tapi malangnya Arwah adik Anissa telah pergi dulu seperti catatan babah kepada adik Anissa dan An-nur;

"Dia menolak untuk ke China, barangkali memberi ruang untuk adiknya kerana untuk mencapai sasaran kutipan masih terlalu jauh. Dia padamkan lilinnya di sini untuk menerangi lilin di kehidupan abadi. Untuk menerangi taman-taman wangi- mempersiapkannya untuk kami menyusul nanti."

Aku harap kawan2x aku yang sgt baik hati bolehla derma kepada Adik An-Nur utk mengumpul dana ini. Kalau sorang rakyat Malaysia bg RM1 boley dpt hampir 20 juta.. so, setakat RM500 ribu memang x mustahil. 

Aku ada ramai kawan dan sedara yang anak dia ada masalah macam nie. Memang kesian sgt. Tapi family berusaha nk cari duit buat macam2x rawatan. Ya Allah SWT hanya depa ja taw macam mana susahnya nk cari duit tuh. 

Cuba letakkan kita kat tempat depa apa perasaan nya? Kita sihat, ada duit, boley sopping, mewah2x, tapi nk bg seringgit pon berat kn? Kalau kena kat kita nk pulak p mintak kat sana sini, masuk TV la bagai. Masa senang takdak la pulak nak ingat kn?

Kalau pon ada yg berniat nk menipu tapi niat kita yang ikhlas utk membantu dah tertulis dalam kamus diari kita. 

Jom la bantu adik An-nur yg telah kehilangan kakaknya Arwah Anissa pada 22 Disember 2011. 

Ya Allah semoga engkau berikan kekuatan pada keluarga arwah adik Anissa dan adik Annur.

Sesiapa yg berniat nk memberi sumbangan bolehla beri kepada:

Maybank
Mohd Affandi bin Ramli (bapa)
156114001424

3 amalan yg dibawa mati:
1) Doa anak yang soleh
2) Ilmu yang dimanfaatkan
3) Sedakah dan amal jariah

Aku bukan ustazah, aku juga bukan ilmuan agama, dan aku juga bukan seorang alim tetapi aku hanya insan biasa yang bisa mengerti penderitaan orang lain. 

Irina

Isi Hati Irina: Racun Twitter la pulak!

Adoila nape la semua adik2x aku nie pandai racun aku bukan2x.. dulu zaman friendster adik rumah jugak yg racun, pastu diracuni oleh mukabuku pulak, nie twitter pulak! 

Apa twitter aku? rahsia sebab kat situ boley cakap bukan2x... da... :P

Tuesday, December 20, 2011

Isi Hati Irina: Cantiknya tapi...

Assalam,

Bila memalam camni baru mcm byk idea nk tulis. Selalunya dulu tulis dalam satu buku guna kod rahsia... Ala dulu buat simbol rahsia bagi abjad abc... So, org tak tahula kita tulis apa tapi last2x diri sendiri pon dah x reti baca sebab dah lupa simbol tuh.. haha..

Okay cerita dia camni, pernah tak hampa semua tgk sorang pompuan yg sgt cantik, ayu dan bertudung dan dlm hati kecil awak kata, "cantiknya dia nie..." Ala pompuan biasala ego nk mengaku pompuan lain cantik dari dia kn? Tp dlm hati sapa yg taw kn? Mesti pernah la kn?

Then suddenly awak terdgr dia terjerit2x panggil kawan dia, or bercakap kasar dengan dia cenggini, "cam haram ja waiter tuh..." Mayb waiter tuh lmbt ka or anything la... Mesti potong kan pujian kita tadi sbb penampilan memang cukup sempurna tapi attitude fail.

Kalau difikirkan pon depa dari golongan macam nie senang dapat bf sebab depa sgt pandai behave depan orang especially lelaki la tp kalau dengan kekawan semua dia hambur keluar. Maki hamun semua cukup. Yela aku faham yg tue semua sikap dan personality masing2x tp macam tak kena pulak penampilan dengan perangai camtuh.

Orang yang kita nmpk sopan sekali dok p maki hamun kat public. Aku byk kali terkejut. Sbb baru je nk puji dengan member aku sebab sgt cantik kot dia bertudung dan dressing sekali potong da... dok bercakap kesat dan gelak tak hingat diri... Mayb nk tarik perhatian kot. Kan dia lawa.

Ntah for me biarla penampilan kita simple dan tak tarik perhatian sapa2x... Sebab dari dulu memang aku x pernah pon dpt perhatian dan tak hingin la jd glamor dan gila fofular kan... Ada aku kisah. Sebab aku lebih suka privacy. Ala orang yg diam camni pon orang boley kenal kn? Tak payah susah2x nk jadi awek paling top kat sekolah, kolej or pejabat. kn?

Tapi xde la nk ckp aku nie sopan santun, kadang2x ada masa kegilaan dan kesengalan jugak... tapi tue pon dengan my girls ajer.... Kalau boley jaga la sifat "malu" kita sebagai gadis melayu yang sememangnya sinonim dengan sifat pemalu dan bersopan santun... bukan?

Walaupun dressing kita dah semakin daring apa salahnya jaga adab kita bila kat tempat orang ramai... Bukan susah pon kan? Tak payah nk susah2x tarik perhatian orang pon. Bila orang tgk sekali terus berkenan maksudnya Cinta pandang pertama la katakan. Tue barulah betul. 

Orang pon boley menilai kita nie macam mana. Jadi tak payah la nk jadi pompuan yg gedik, suka interframe, gila fofular, dan sebagainya yea.

Okayla da mengantuk nie. 

Wslm.

Debaran semakin hebat!
Irina

Monday, December 19, 2011

Isi Hati Irina: Biadap betoi!

Assalam,

Sebenarnya dah agak mengantuk dan letih sebab travel ke KL siang tadi buat audit, then g klinik gigi, pastu sambung lak cari makan kat alamanda. Then blk umah sambung buat hantaran. Letih sgt2x... 

Tapi tetiba teringat lak hari jumaat lepas masa kat alamanda sebelum nk tgk Ombak Rindu dengan yana dan mommy. Masa tuh da beli tiket wayang then nk jejalan la dulu sebab lambat lagi cerita dia. Sebenarnya tingin nk g beli Auntie Ann tuh... 

Sambung blk cerita tadi. Otw nk naik escalator tetiba ada la satu group budak2x yang aku rasa memang baru sekolah dalam form 1 or 2 dok berebut nak naik escalator tuh. Aku tak kisah sgt. Sebelum tuh ade kawan pompuan dia tarik sebab nk bg laluan kat mommy yg memang tgh sarat mengandung. Taw budak lelaki yg kecik ntah tersgt la kurang hajar nya dia ckp, "Biarla!" Selamber jer. 

Hello we all sedikit pon tak kisah kalu ko nk naim dlu tapi hormat sket orang2x yang berumur boley tak! Tambahan dengan org yg tgh mengandung! Agaknya mcm tuh kot kat rumah. Melawan mak bapak. Hidup baru sejengkal dah berlagak macam hidup seribu tahun!

Masa depan ko pun tak taw lagi dik oiii. Esok2x nie pon ko akan jadi mcm kitaorang jugak... ada bini yg mengandung. Silap2x ko tabuh(pukui) kot orang yg kurang hajaq mcm tuh kat wife hang kn? 

Very stupid! Nie baru anak2x zaman sekarang. Zaman kita tua esok ni macam mana la pulak! Silap2x rumah jagaan orang tua2x kat malaysia nie tumbuh bak cendawan lepas hujan! Makin banyak! 

Geram betoi! Tapi aku sound la jugak. "Amboi budi bahasa!" Terus terdiam. Tak berani tgk muka aku pon! Taw takut. Kalau adik aku lama dah boh penyepak.

Kalau kail panjang sejengkal lautan dalam jangan diduga yea dik! Belajaq bg abis dulu baru la nk tunjuk pandai. 

Dahla tuh bebel esok kena gheja! Okay daaa... Anyway Ombak rindu tuh dah tgk 2 kali. Semalam layan MI. Bestla walaupun dah tua!

Wassalam

Dup Dup Dup Dup, Dap Dap Dap Dap!
Irina

Sunday, December 18, 2011

Isi Hati Irina: Am I ready yet?

Assalam, 

FYI, next week would be my engagement with Mr F that i known since schooling. Until now i can't believe that i couple and will spend my whole life with him.

Why? I use to know him only but never speak with him before. It's really sound weird but it's fate that plan by Allah SWT. 

May everything goes smoothly. Insya-Allah. 

Visit my another blog that i created just to update everything about OUR BIG DAY! 

Irina

Thursday, December 15, 2011

Isi Hati Irina: Loan Kawan Baikku!

Assalam,

Hari nie aku ada topik best sgt nk bebel! Pasai LOAN KAWAN BAIKKU!

Apa tuh loan tuh? Hutang la cek oii.. Taw dak kalau dok mintak duit dengan orang pas2 janji nk pulang balik, tue hutang la nama dia naaa.. kalau x paham jugak p bukak kamus kat google, nanti pandai la dia translate!

Bukan apa banyak sgt dah aku dengaq orang dok buat loan peribadi! Memang nama pon peribadi kan ikut suka dia la kn? Tapi sepatutnya utk dia la kn? Bukan pinjam smp 100 ribu p bagi kat kawan dia. Pastu dia akan bayaq kat kita bulan2x sebab potongan gaji atas nama kita.. waaaa pandai nya.. sapa dok ajaq lagu tuh haaa?

Kalau memang utk family aku tak katanya, memang kadangkala tanggungjawab dia kan? Tapi nie utk ntah sapa2 belum tentu lagi bini/suami, pastu konon kawan baik dari sebelum lahir lagi.... ha dasyat tuh sebelum lahir lagi dia da ada kawan baik taw... smp sanggup buat pinjaman sejuta bg kat kawan dia utk dia nk menikah. Yela orang kay ell kn takkan nk buat bawah khemah kot.... Mana ada kelas. Wah gitu tak sanggup aku nk buat loan cenggitu.

Pastu rasa2x dah pinjam tuh 2 3 bulan tuh reti la nk bayo kn sebab loan yang sejuta tuh tak abis lagi... tetiba mai surat peguam nk blacklist nama sebab tak byq loan. Ada tulis nama dia tak?Takdak kn? Nama kita la dok ada.... Sapa yg kena jadi hitam? Kita la kena conteng arang kat muka sendiri! Bodoh takdak akai...

Nak bagi pinjam pon memadai la, ukuq badan sendiri, tak yah nk bg pinjam melalui LOAN KAWAN BAIKKU nie... Esok2x nie dia buat muka sengal hang la sambung bayaq, awat ada perjanjian hitam putih ka? Or email untuk pembuktian, silap2x sejuta tuh boh dlm briefcase bg cash lg la takdak bukti.

Abis last2x cane nk repot polis? Bukti takdak kn? Sayangkan bf/gf, kawan berpada2x la.... jangan smp orang ambil kesempatan dengan diri kita... Aku malas nk tulis panjang2x sebab nanti ada yang terasa dah aku dpt dosa free... Tapi nie aku ckp general sebab bukan sekali dua termasuk aku sendiri pernah kena sebab bodo! Seb baik la nilainya kurang dari ribuan... kalau tak nagisan la..... huhuhu

Dari bg kat orang mcm tuh baik buat loan simpan. Depa nk bermegah2x atas kesusahan orang lain ja kn? Nak tunjuk kat satu dunia depa la hebat, grand, mewah tapi semua tuh atas HUTANG!

Stupid u la! Selfish punya olang!

Dahla nk maghrib nie... Nk mandi jap n buat apa yg patut.

Sekian,

Irina

Tuesday, December 13, 2011

Isi Hati Irina: Melaka la pulak!

Nie sambungan kepada g PD last week! 


Kitaorang plan bawak kak lin jalan p Melaka pulak makan asam pedas melaka! Sebenaqnya aku yang teringin!


Pagi Ahad dlm kul 9 lebih terjaga n nk bersiap macam mak nenek smp kul 11 pagi br check out! Then trs drive ke melaka... 


Smp melaka cun cun tghari n p cari makan dulu... depan kedai mona tuh ade orang jual jugak nasi asam pedas n not bad... :)


Yang lain tue jadi lepas kami lunch. Enjoy!

Sesampai ja kat Dataran Pahlawan teringin kak lin pulak nk makan Big Apple

Nie jejari... ce teka ce teka! hihi

Them! Kak lin, Yana n Eina

Sebab tingin sgt nk tgk dan alamanda asek full house saja kami tgk kat melaka jer.. Ombak Rindu!

Dok tunggu nk masuk wayang..

Jalan nk ke A famosa... di candid oleh kak lin... panjang betul rambut aku... nk potong sayang..

Them!

Us...

Okay nk masuk blk dataran pahlawan cari kerepek udang geragau yang sedap tuh kat bazar warisan

Sesi merasa dan memilih...

Okay Hajah Mona tutup ari ahad jadi kami p kedai nie kat Taman Laksamana.. Okay la

Pose lagi

Yana pulak

Menu Yana - Nasi Lemak Ayam!

Menu saya - Asam Pedas Daging Tetel


Menu Eina - Asam Pedas Ikan Kembung

Menu kak Linda - Asam Pedas Ikan Pari

Kul 7 gerak balik putrajaya... seb baik jalan clear so kul 9 dah smp putrajaya dengan selamatnya... Alhamdulillah, perjalanan kami pergi balik dipermudahkan... :)

Okay Next trip pulak? Haaa ingat sket awak nk berdarah manis jadi x bleh nk berjalan2x jauh lagi.. Pasni kaki kena ikat dengan tali rapia la... tapi xpe belum kuat lagi... sebelum kena rantai dengan rantai feri! haha... 

Love you!

Irina

Monday, December 12, 2011

Isi Hati Irina: Aktiviti hujung minggu! BBQ di PD

Assalam guys,

Plan nie kami dah plan berbulan2x lamanya.... Ewah macam filem pulak yea... nyampah cek!

Last week dari hari khamis da sibuk membeli semua barang2x kering untuk berBBQ kat Port Dickson. Then ari jemaat kami sibuk memerap semua bahan2x untuk di BBQ kan... Iaitu 2 ekor Ayam, Ikan cencaru, Ikan Pari, Ikan Kembung, Ikan Tilapia, Ubi kentang... Then masak2x kuah kacang dan sambal tumis telur puyuh untuk dimakan bersama telur puyuh. Balik pon tgh malam dah. Letih giler.

Pastu kul 9 baru terbangun sebab letih sgt ke sana ke mari. Then siap2x untuk g umah kak linda untuk angkut semua barang2x. Dalam hati cukup ke? haha... Pastu susun jugak la bg cukup. Orang dok belakang la sempit sket sebab memasing Gebu sgt... hihi..

Then kul 11 lebih gerak g PD kuar tol Bangi! Sekali Jem daaaa.... dari sebelum nilai smp la ke til seremban... haila... sabar la duhai hati...  Pastu kuar tol PD Jem lagik! ramai toi nk g PD nie... haihhhhhh.... Pas masuk tol baru ke PD seb bek tak banyak keta.... apa lagi pederas la... So, smp PD dlm kul 1 dah... mencari2x lokasi di mana letak nya Sunshine Bay Resort yg kununnya murah dah bagus untuk diduduki! Sekali takdak signboard smp terlepas smp pekan PD. Hampeh toi. Sekali betoi tekaan kami iaitu apartment yg buruks di tepi jln... Xpe la janji murah dan selesa... kn?

Pastu kebetulan kak yaya n family pon cun cun smp kat situ jugak. Check In dlu then baru la nk g Lunch sebab lapo sgt nih! tadi makan roti jala saja beli kat petronas umah kakak ina. Semua RM240 dah bayaq 100 deposit so tinggai lagi 140 then plus tempat BBQ RM38 dan kena pulak deposit pakcik Guard RM100(nie cagaran). Total semua RM378.

Pastu service bapak teruk. Tak disuggest utk p sebab kami terpaksa naik tangga smp tingkat 8 sebab lif dia rosak! Pas2 pulak TV takdak remote, dia bukak TV satu saja... ada satu butang jer bleh tekan kat TV iaitu butang tambah volume, untuk pelan n tukar chanel semua butang tercabut or dia cabut. Bilik ada tiga.. Tapi dua ja ada Ekon. Pastu lampu satu bilik rosak! Pintu bilik air luar pon rosak. Pintu sliding door pon rosak... kalau ada org masuk tak taw la... terbang masuk la kot... Pastu dia tak dak apa2x kelengkapan kalau nk masak. So kena bawak rice cooker sendiri, dapur sendiri, kettle sendiri... ada peti ais yg dah berkarat saja... isk horror!

Pastu g mandi kolam sebab mls nk pikiaq... mybe lepas terjun kolam okay kot... haha.. Alamak abis kereta aku langgar divider pembahagi jalan untuk turun ke bawah sebab nk singgah receptionist jap. X nmpk dowh... tensen betoi! Seb bek takdak apa2x... Then smp jer bawah nmpk kete mommy lak problem... rupanya si guard yg pemalas tu mls nk bukak tiang kat depan tuh dia kata muat alih2x abis satu garis panjang dan dalam pulak tuh atas bumbung keta baru mommy, ape lagi mengamuk la... pemalas betoi! Jalan sekejap p bukak tiang tuh pon mls. Makan gaji buta ka.. takdak akai!

Pastu terus g cebur masuk dlm kolam. Ramai gila! Dahla ayaq keruh! isk isk isk... tapi cebur jer la... dari kul 4 sampai kul 5 lebih...pastu baru terkial2x nak salin baju sebab nk p pasang unggun api nk bakaq ayam dan sebagainya... haha... cet padahal dah siap pon tempat bbq tuh suma nk boh arang saja...

Pastu abg kerol aka hubby mommy pasang api... liat jugak nk bg berapi... jenuh...

Menunya:
1. Ayam
2. Ikan Cencaru, Kembung, Pari dan Tilapia
3. Kambing (Mak buntat sponsor)
4. Salmon (Mak buntat jugak)
5. Sosej
6. Daging Burger
7. Potato

Banyak kn? tuh ade lagi tambahan menu taw

1. Nasi Dalca
2. Nasi Impit
3. Kuah kacang
4. Sambal tumis telur puyuh
5. Buah-buahan  tembikai dan anggur...

Banyak kan untuk 15 org makan termasuk 3 orang kanak-kanak...

Pastu amek2x gambar sampai lebam... hihi.. Enjoy da pic!


Kolam Sunshine Bay Resort... 


Orang masak kita posing yea mommy...



Ayaq Asam... menyengat!!


Pari Bakaq!



Gerhana bulan...


Ikan, Ayam, Potato, Kambing...


Ikan-ikan bergelimpangan...


Menarik kn? Sedap ooo bahan perapan dia nie


I punya salmon!


Teloq puyuh masak sambal!

That's all for today! Penat bebel! Sok sambung cerita p kat Melaka pulak!

Irina

Friday, December 9, 2011

Isi Hati Irina: Pantun Rindu Merindu!

Bunga Melati terapung-apung
Bunga rampai di dalam puan
Rindu hati tidak tertanggung
Bilakah dapat berjumpa tuan"



"Ribu-ribu pokok mengkudu
Cincin permata jatuh ke ruang
Kalau rindu sebut namaku
Airmata mu jangan dibuang"


"Limau purut lebat di pangkal
Batang mengkudu condong uratnya
Hujan ribut dapat ditangkal
Hati yang rindu apa ubatnya"

"Kalau menyanyi perlahan-lahan
Dibawa angin terdengar jauh
Rindu di hati tidak tertahan
Di dalam air badan berpeluh"

"Tenang-tenang air di laut
Sampan kolek mudik ke tanjung
Hati terkenang mulut menyebut
rindu kini tiada penghujung"

"Tinggi-tinggi pohon jati
Tempat bermain simanja sayang
Sungguh tinggi harga budi
Budi dibalas kasih dan sayang"

"Bunga Tanjung kembang semalam
Pohon tinggi tidak berduri
Gelombang besar di laut dalam
Kerana Tuan saya kemari"

"Permata jatuh ke rumput
Jatuh ke rumput berbilang-bilang
Dari mata tidakkan luput
Dalam hati tidakkan hilang"

"tanam pisang rapat-rapat,
biar senang puyuh berlari,
ku pinang-pinang tak dapat-dapat,
ku pujuk-pujuk ku bawa lari"

"wahai sukma dengarlah sayang
hati ini tak pernah hilang
bukalah hati bukalah sayang
moga terbuka jiwa yang riang"

"di mana tempat kuang berbunyi,
di tepi kolam di pohon kekabu,
di mana tempat kita berjanji,
di atas tilam dalam kelambu"

"anak itik ditepi kuali
pergi mengintai si kucing mandi
niat di hati tak pernah ku sesali
walaupun sesekali terperosok di loji"

"tujuh ratus lima puluh lima
itulah harga grafik card idaman kalbu
diluar nampak bersuka ria
dalam hati sapa yang tahu" 



Hilang dah link irina copy tadi... Sowie yea tuan khemah... Credit to tuan khemah yang buat entri pasal pantun nie... :)

Thursday, December 8, 2011

Isi Hati Irina: Belog Gila Glamor!

Aku suka baca jugak belog2x orang nie... kekadang nk cari something mesti taip kat google... the kuarla beberapa belog yang ada kaitan dengan benda aku cari. Tapi aku baca untuk pengetahuan aku saja. Takdak la aku nk jadi pembelog tegar di abad ini. Esok2x nie dah tua x larat nk taip berenti la bebel.

Taip la nie orang buat belog sebab nk cari duit. Entri xde la bgs sgt pon tp follower ramai giler sebab dia rajin BW(blogwalking). Malu aih nk buat lagu tuh. Bukan orang baca pon entri tuh tapi sebab nk suh follow so kena la follow dulu.

Kekadang tuh ayat sepatah dua saja kot punya ramai gila yang komen.. wat the pppfffftttt... Ala tue benda biasa kn? lepaih tuh buat pulak link kat fb untuk orang like! Gila glamor betoi! Tgk status dia mcm tak dak ayat dah semua nya huruf saja.... myb keyboard dia tinggai satu butang kot... tue yang taip "Sssssssssssssssss" or huruf2x lain. 

Jelous? tak dak maknanya weh. Rasa nyampah pon ado. Punya nk glamer la smp tahap gitu. Kalau belog awak berinformasi okay juga la sebab ada intipatinya.. ini ayat ada tak sampai sebaris... 

Aku buat belog pada asalnya pon sbb nk lepaskan geram/perasaan. So, pada awalnya memang tak dak orang taw la. Lepas tu br aku share with few friends. Lepas aku boh satu dua tips baru la aku tgk traffic aku naik. Tapi takdak aku nak paksa depa semua jd follower aku sebab yg Gohetgostan pon ada... haha... bukan depa paham aku tulis bahasa melayu...

Maybe aku nk buat tutorial kot bahasa melayu pulak kot... satg depa paham abis semua yg tulis jugak.

Tapi aku akan pastikan sorang tahu pasword aku in case la sok aku dah takdak ble la dia delete semua fb n belog aku... tak baik kn? gambaq2x lagi... 

Aku tak dak gila glamor la... takdak orang taw pon takpa sebab belog nie utk tempat aku lepaskan apa yang aku rasa. So cam x best jugak smp puluh2x ribu dok tgk aku tulis apa... kn?

Dup dap dup dap
Irina

Tuesday, December 6, 2011

Isi Hati Irina: Mcm sotong takdak tulang!

Kejadian: Taman Warisan Pertanian, Putrajaya
Waktu: 9-10pm lebih kurang last week.

Phew!

Nak tulis jugak nie. Alkisahnya ada la hamba Allah di bumi bertuah nie nak beli air bersama teman lelakinya sebab kalau laki bini takkan buat mcm tuh kat public. 

Aku nk beli air ngan kawan aku n tetiba ada la satu kapel nie mai sebelah. Haiyo terlentok2x ooo... Macam dengan takdak tulang! Geli la weh! Kalau korang laki bini pon ce jaga adap sket kat depan orang ramai!

Konon romatika la sangat kn? Sampai orang lain yang malu n segan! Naik merah muka aku segan. Yang pompuan tuh pakai tudung litup la. Muka lawa la kena la ngan boyprennya. Tapi sonok bg orang tgk kot. Lepas aku tegur depa "MACAM SOTONG TAK DAK TULANG"secara tak sengaja baru gheti dok berdiri elok2x... 

Hai penat sgt ka smp terlentok2x lagu tuh? Toksah la dok beromantika depan orang la wei. Macam org len takdak laki/bf. Tapi aku pon segan nk pegang2x tgn depan orang lagi pulak dok buat aksi menyotong! 

Hahaha... Mampuih la sapa yg selalu buat tuh jgn la amalkan yea. termasuk peringatan diri sendiri! Bila sendiri dah rasa geli geleman camtuh sama la jugak orang dok nmpk kita buat lagu tuh!

Dah pakai elok2x ala muslimah cuba bawa karekter yang elok sket. Abis tercalar reputasi orang bertudung. Depan orang jadi hipokrit la sket. Belakang suka hati hang la nk buat apa.

That's all! Simpan seminggu sebenarnya nie.

Irina makin nebes!

Monday, December 5, 2011

Isi Hati Irina: 4 Disember 2011 (Ateh's Reception + Hadi's Engagement)

Assalam semua,

Weekend baru nie my parent turun sini sebab ada 2 big event iaitu my cousin reception at Puchong and my brother engagement at Bangi!

Phew! Really damn tired!

Sampai amek EL arini sebab x larat nk mangun! Lagipun x sedapla kn, my parent ada rumah lagi takkan nk g keje kot... so, abiskan cuti yang ada lagi sikit tuh!

Nak tgk pic derang?

Hadi n Dila's Engagement!
(Hadi adalah adik aku nombor 3 telah mengikut jejak langkah adiknya nombor 4, kakak2x yang tunggu turn)

Me and my lovely cousin, Ateh@Rosfaezan at her reception!
(Ateh adalah anak maklang aku iaitu kakak kepada abah aku)

Congratulation for both of them! May Allah SWT bless their wedding and engagement! Semoga berkekalan hingga hujung nyawa....

Sekian,
Irina yang nervous!

Tuesday, November 29, 2011

Isi Hati Irina: Jom Belajaq Bahasa Perancis ~ Greeting ~

Sebab aku bercita-cita tinggi utk nk p Eiffel Tower dan bandar yang penuh warna warni lagi romantik jadi aku nk belajaq bahasa "french"! Mulut melayu nie nk sebut pon jenuh terkehel lidah dan mulut.... hihi...


Okay, jom mula...


Sesampai jer airport mesti kita nk greet org sana or else lemparkan senyuman paling manis la kn? Dah tak taw ckp kn? 


Nie Greeting!


1. Bonjour / Hello
2. Salut / 
Hi or bye
3. Au Revoir / 
Good Bye
4. ça va? 
Is everything alright?
5. Comment allez-vous? 
How are you? (to a group or you don't know well the person)
6. Comment vas-tu? / 
How are you (to a buddy, family member...)
7. Bien / Well or Fine
8. Pas trop mal / 
Not too bad
9. Comment vous appelez-vous? 
What is your name? (to a group or you don't know well the person)
10 .Comment t'appelles-tu? 
What is your name? (to a buddy, family member...)
11. Je m'appelle Jean / 
My name is Jean
12. Monsieur / 
Sir or Mr
13. Madame / 
Madam  or Mrs
14. Enchanté / 
Nice to meet you
15. Je m'appelle Paul, et vous, comment vous appelez-vous?

16. à bientôt / see you later (but another day)



Contoh nie aku amek dari http://www.frenchspanishonline.com/

Hah belajaq nie dulu, bagi lulus sebutan dulu. Kang sampai sana dah mcm ayam dengan itik pulak. Orang belah euro byk cakap french dari ckp english... Ala x salah kan belajaq. Kalau tak reti sebutan dia masuk dlm google suh dia tlg sebut... pastu ikut...

Okay nanti kita belajaq alphabet pulak yea...

Selamat belajaq!

Irina

Isi Hati Irina: Lelaki nie kurang sensitif sket!

Hah, entri kali nie ngeri sket sebab irina pon takut nk publish! kang gado lak ngan cik abg! haha... Tapi entri nie bukan utk dia tetapi utk lelaki seantero dunia! Maksudnya lebih kurang 90% lelaki di muka bumi yang indah ini la kn?

Rasa2x nya nape irina cakap macam tue? Ada yg dok angguk tak? La pasai apa angguk dulu, irina tak sempat nk cerita lagi...

Contohnya cam gini la kn? Normally kn kalau dulu masa kita kapel kn selalunya sapa yang lebih ingat tarikh2x penting dalam perhubungan kita? pompuan ka lelaki ka? Ala beseday, tarikh declare, tarikh jatuh tangga ka? haha... ha sapa lebih ingat? pompuan nie siap dah ada plan dah utk beseday nie nk buat apa, anni nk buat apa pulak... yang depa dok kira lupa la... banyak benda nk pikiaq kot, contohnya dok kumpui duit hantaran la kn? hiks...

Pastu bila time bg hadiah kn? Depa nie p kedai amek jer apa pon. Yang kita nie siap plan nk makan tang mana, pembalut hadiah mana sesuai, nk boh dlm kotak ka ke nk balut ka? Memacam la jadi pompuan nie. Lecey kn? kan senang ja jd cam depa grab jer apa pon then boh dlm paperbag pastuh bg jer kn?

Memang la pompuan nie x ckp banyak tapi sedikit di hati rasa cam terkilan. Kot la bg bebear besaq sket bleh la nk buat peluk kn? Or else x payah nk beli benda semua tuh pon xpa, dapat bunga hidup sekuntum yang dihias indah pon dah cukup! Ala sebatang kalau wrap cantik pon x sampai RM15 kot kn?

Alasan depa senang ja, ala bg bunga hidup sat lagi mati, baik bg bunga dah pelastik kn?

Huhu! Memang touching kn? Tak pon paling senang la bg jer wet so biaq kami pilih nk apa? haha.... lagi la cheq suka!

Tue la bila satg cakap kata la pompuan nie sensitif la cepat sentap la padahal benda tue senang jer kn? Ala bukan tetiap hari pon nk bg kn? Sekali jer setahun. Kalau mintak tetiap hari mampuih la sentap hari2x kot!

Memang depa kurang sensitif bab2x nie. Ala pompuan nie sgt senang kot nk jaga. Bukan demand nk beg Gucci ka, LV ka, or nk gelang MAS smp ke lengan ka... sebab kami taw benda tuh mahai...

Satu rahsia utk lelaki! Sebrutal mana pon pompuan tuh bila dia dpt bunga mesti "touching" okay! Sebab sekeras2x dia, ada juga sifat wanita dlm diri dia yang suka dihargai... Walaupun dia ckp dia x suka bunga la!

Cuba la buat yea... Sekian yea utk kaum adam! Cik abg saya jgn terasa na... hiks!

P/s: buat yang tak setuju tuh aku peduli hapa.. hak hak hak...

Irina

Isi Hati Irina: Happy 1st Anniversary to F n A!

Happy Beautiful Tuesday!


It's 29 November 2011!


When two become one! 


When heart promise a commitment, 
When the hand promise won't let go even in hard situation, 
when the word promises to love each other...


So, I LOVE YOU SAYANG!


Happy 1st Anniversary!

Monday, November 21, 2011

Isi Hati Irina: My Blog already 1st year Old! Happy Birthday!

My 1st entri!

Now you turn 1st my lovely blog!

Many thing happen during this year. Start from hurt until the happy moment in my life!

If you really follow it then only you know what going on my life in this year!

Happy Birthday to YOU on 21.11.2011!

Your truly,
Irina

Friday, November 18, 2011

Isi Hati Irina: Kekadang gajet boley buat org jadi bodoh!

Assalam,

Morning!

Korang penah tak tgk couple lepak kedai mamak ka. starbuck ka tak bercakap? Semua dok belek henpon kn? Sebab kedai tuh ada Wi-Fi n senang nk access internet kn? Tue betulla mcm tunggul kayu! Bercakap or berkomunikasi dalam henpon ja melalui fb ka, twitter ka...

Tak percaya? Okay sampai je kedai makan duduk. Then henpon memang sentiasa ada kat tangan si GF, terus "Check In" kat kedai makan tuh bersama2x dengan BF dia. Pastu yang BF like status GF dia td. So, seantero dunia dunia taw depa ada kat kedai makan tuh. Tue kira okay la. Then order makan n minum. Pastu check blk henpon kot2x ada yg reply status tuh!

Then bila dah ada tanya, "Wei p situ x ajak pon aku!" or Hamboiii, deting tak ingat aku pon!". Then mula sesi balas membalas status di fb dan twitter dan si BF pon men'join' sama. Sampai food smp n smp abis makan pon x abis lagi dok mereply komen.

Serius it's really sound stupid for me. Baik dok umah jer makan n reply semua tuh! Abis keluar apa kalau langsung x bercakap. Semua dok pegang henpon. Kadang2x kecanggih gajet nie boleh buat orang hilang rasa hormat. terutamanya pada orang lebih tua mcm parent, cikgu, makcik, kakak. Yela bayangkan dok tgh tanya nie alih2x masuk notification comment terus jer check tanpa hiraukan orang kat depan kita. At least dahulukan orang depan kita. Bukan nk mati pon kalau x check notification tuh. Takpon kalau ada sms urgent mintak izin elok2x.... or kalau nk berckp tepon pon ingat org len sama. Nie dahla keluar berdua, pastu hang bantai gayut berejam2x. Baik x payah kuaq.

Ala setakat nk update kat "bf" or "gf" sms pon boley kn? Takkan tuh pon tak paham. Nilai kemanusiaan pon boley hilang.sebab canggih sgt henpon zaman la nie. Semua dah nipis dan senang bawak kat mana2x... kiranya dengan satu jari apa pon kita boley buat kn?

Kekadang tuh naik menyampah pon ada kita dok sibuk berckp depa memasing dok sibuk dengan henpon, tab. Haihh... Baik semua dok rumah n pegang henpon. then main puas2x tanpa nk jaga hati orang.

Mesti ada yang terasa kn? hahahahhahahahahahaa.... i suker sgt2x... hahhaaahha.... Dah taw jgn buat eh... mana leh tegur depan2x... kira nk jaga hati jugak la nie...

That's all.

Irina

Isi Hati Irina: Percaya!

Bila kita dah dlm sesuatu perhubungan nie memang percaya nombor 1! Tapi jgnla percaya 100%. Bagi dlm 70-90% sudah.... Yang dah berkahwin pon boley main kayu tiga kn? Tambah yg xde sebarang ikatan lagi.

Memang kita sayang dan kalau boleh nk end up with wedding. Tapi cinta masa kini bukanla fairytale "cinderella" or Bawang putih bawang merah. Anak raja mai masuk meminang kn? Mimpila byk2x sket yea...

Tambah2x yang terlibat dalam PJJ nie. Lagi la byk dugaannya. Maklumlah mana kita nmpk dia buat apa, keluar dengan sapa kn? Mcm kita jugak la. Keluar dengan kawan2x g makan, tgk wayang, lepak mamak. Dia pon lagu tuh jugak kn? Takkan nk melangut ja kat umah... Kalau iya pon setia takkan la langsung x bersosial kn? Takkan buang semua kawan2x kn? takkan la jadi katak bawah tempurung kn?

Ish teruk sgt la kalau dok control smp lagu tuh. Awat hang ble kuaq, dia kena dok berkurung dlm umah. Mana aci kn?

Apa2x pun kita doakan yg terbaik bg diri masing2x. Tambah2x lagi bila dah buat komitmen nk kawen kn? So, pandai2x la bawak diri dan jaga batas pergaulan. Bukan kira nk seronok ja. Tapi kena jugak la sekali skala. Kepala naik bengong jugak kalau dok umah saja kn?

So, kita boleh percaya jer dia sebagaimana dia percayakan kita. Kadang2x kita nie tak boleh itu ini, tp x cermin diri sendiri dok buat.( Hat nie memang terkena diri sendiri la, al maklumla kekadang tuh x sempat otak nk analisis tapi dah buat pon... haha)

Okay, that'all for tonight. Tak ble nk tdoq la sebab td lepak mamak minum ayaq nescafe. Sbb da tak taw nk minum apa n nk makan apa...

Good nite n wslm.

Irina

Monday, November 14, 2011

Isi Hati Irina: There's she hurt again!

Assalam,

Today I want to write in English. The thing is people use to afraid they will make grammar mistake. When you make a mistake then only you can be better person. If not trying and keep learn then you will lose somehow.

Okay, I just straight to the point. Here we go again. When you love someone including your boyfriend/girlfriend, family and friends you'll easy get hurt when they can't comply your need. As example that they already promise to accompany you to the mall or something then on the day that you're going, she telling you that she have another planning with her friend. Some more that you call her to confirm the date. Why she not call herself to cancel it at the beginning?

Are you have this kind of people? Always last minute cancel the appointment, date, holiday, and anything we are planning. Either we plan it earlier or last minute plan its never happen with her. I really don't understand what up with her. For the beginning, she the one really excited make out some plan and the end she the one not joining.

Actually this not 1st time that she cancelling to join the event. Almost every event that we plan, she not there. What she care only her best friend.  Did her best friend there when she have problem with her love story? Or her finance problem? or her life problem?

What I can see now, they only hang out when ever when she gets pay and spend day only with their friend. Now I can see what type of people that only with you when you get into trouble or problem or only when you're happy . All I can say now, just go out from my life because I don't want to get myself get hurt any more.

What happen now? What you think between us? Not only me but everybody. She make uncomfortable situation between us. I just can't look into her eyes because I really frustrated what she's doing.

She only care about others but not people surrounding her. That always there when she's in bad day.

I only want to write it here. If she read this I only want to say that we love you so much but you make us like no one. In your life we not exist I think.

What ever! This not the first time I write about her. I'm not try to insult her but only to make myself better.

Sigh. May Allah SWT bless us always.

Your truly,
Irina

Isi Hati Irina: Movie of the day "The Adventure of Tin Tin"

Tin Tin dengan Snowy
Pic from google

Assalam,

Jumaat lepas aku g tgk citer Tin Tin nie dengan member umah aku. Sebenarnya takdak citer lain nk tgk. Yg ade Alamak Toyol. Hish mana la aku brani kn?

So, aku pilih la citer kartun nie sebab aku taw dulu ada komik Tin Tin nie. Dia nie seorang wartawan yg ditemani dengan anjing Snowy. Depa nie bykla dah menyelesaikan kes-kes yang bleh dikatakan high profile.

Dalam citer nie tajuk dia "The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn". So, memang la citer fantasi yea. Jangan dok harap citer betulla. Nama pon adaptasi dari komik kn?

Tapi citer dia memang best cuma ada part yg meleret sket masa dia flashback citer zaman tok dia dulu... 

Dalam citer nie Tin Tin g pasar pastu nmpk la satu kapal yg sgt cantik. Orang tuh nk jual dengan 2 paun tp dia ada satu paun saja. Tp orang tua tue jual jugak kat tin tin. Tetiba ada satu pakcik gemuk nie lari kat dia nk beli kapal nie dia x bg walaupun dia offer harga tinggi. Pastu dia mcm org kena kejar jer, dia kata kat tin tin dia akan mengalami masalah kalau simpan kapal nie.  So, hati-hati.

Pastu ada sorang lagi pakcik tua, muka jahat dan rasanya orang kaya dtg offer nk beli kapal tuh. Dia x mo bagi la sebab kapal tue sebenarnya kapal yg famous satu masa dulu.

Dia pon pelik napa la semua orang berebut nk kapal tuh... Bermula la cerita pengembaraan Tin Tin. Tapi memang best! Tak mengantuk pon. 3D dia memang real betul. Jenuh dok tepis, rasa nk lompat la.... bab jerit tuh tak payah nk ckp la kn?

Haha, That's all. Gla tgk yea... kalau citer bg abis baik tak payah. 

Irina

Sunday, November 13, 2011

Isi Hati Irina: My adorable Chika Chiku!

Assalam, 

I introduce you to my adorable cats. 

Chika + Chiku
I looking you everywhere Chiku. 

Going to bed kiddo!

Chiku tap a evening nap. Tired i think. But Chika with her BIG EYES starring at me. I think Chika know that i will snap her pic! Haha

Soo, cute right?

When looking at them i feel relieved from any stress. When i arrived home they already wait me at the door and greeting me with "Meow!". Hihi... Everyday i can't wait to go back just to hug them.

Love them so much!

Friday, November 11, 2011

Isi Hati Irina: Apa jadi dengan 11.11.11?

Susunan nombor yang agak menarik tetapi yang lagi teristimewa ialah jatuh pada hari Jumaat (Saiyyidul Ayyam - Penghulu segala hari), hargailah harinya bukan nombor semata-mata. ~Fasya Alias~
Assalam,

Taksub betul semua dengan angka 111111 nie... Sampai masa p kursus kawen arituh ustaz tuh cakap kat seberang perai saja ada 60 pasangan pilih tarikh tuh. Nak tak nk kena la terima jugak. Kang berdosa lak ustaz tuh depa buat bebukan sebab tak bg kawen. Yelah nk mendirikan masjid kn? So, terpaksa la shake hand dari pagi sampai la ke malam semua pejabat kadi seluruh Malaysia.

Dan seluruh dunia jugak mesti ramai yg kawen hari nie. Tak percaya esok kita baca berita berapa ramai pasangan yang berkahwin pada tarikh 111111 nie. Sbb nk tunggu angka nie seabad. lepas nie pulak 11.11.2111 kalau panjang umur la kn.

Tapi yang tak kawen lagi tuh tak payah la nk abadikan tarikh nie dengan pasangan yang bukan sah yea... Kang lepas 9 -10 bulan dari tarikh 111111 nie byk lagi lah pembuangan bayi berlaku. Dalam tandas la, tepi tangga masjid la, tepi tong sampah la, bawah katil la, dalam kotak la n memacam lagi la... Sian taw kat sapa yg dah kawen lama tak takdak rezeki baby lagi.

Kepada sesiapa yang berkahwin termasuk "sumone" yang pernah hadir dlm hidup aku satu ketika dulu tahniah diucapkan dan semoga berkekalan sehingga ke hujung nyawa. Kalau setakat anak cucu nanti x bleh jugak. Kang dah bercucu pon cari lain jenuh... Semoga dijauhkan begitula yea.

Semoga yang gembira sahaja berlaku hari nie dan semoga trajedi 101010 yang mengorbankan ramai mangsa kemalangan tidak berlaku. Yang bas terbang jatuh atas Myvi yg tak berdosa tuh. Memang ngeri. Berhati2x la memandu dan jgn dok bawak mcm F1. Ingat orang2x tersayang or orang yg kita menumpang dalam kete/bas/lori/moto kita.

Ok sekian la dulu pasal 111111 nie. Sebenarnya letih tgk status 111111 nie kat fesbuk dan segala benda di depan mata. Cheer!

Wslm.

Irina

Thursday, November 10, 2011

Isi Hati Irina: Kenapa Perempuan sinonim dengan PINK!

Ada la 2 bear besar kat umah kaler PINK. ^_^


Mai dekat mai rapat! Hari nie cek nak cerita pasai apa la pompuan2x semua suka sgt kaler pink termasuk diri sendiri!

1. Dari masa taw nak dapat baby pompuan dah Mak Pak termasuk Mak Menakan semua dia dah sedia barang semuanya PINK belaka. Abis la baju, sarung kaki tangan, bantal busuk, tilam, stroller, buaian n botoi susu lagi semuanya PINK!

2. Pastu dalam lemari (almari) penuh baju kaler PINK! Cuba tgk dlm cerita apa pun kalau pasal budak pompuan kecik mesti kena pakai baju PINK kn? Dah besar sok memang la dlm diri PINK saja... haha

3. Ntah macam sinonim jer POMPUAN dengan PINK kot.

4. Kalau ada wallet ke henpon pon mesti nk pilik kaler PINK kn? Rasa cambest jer. Sampai kereta pon buat special edition for Ladies kn? Kaler PINK!

5. Rasa GIRLISH gitu kn? Awww

6. Pastu rasa macam diri tuh CUTEdan COMEL jer kalau pakai baju, kasut kaler PINK!

7. Sampai ada yang buat koleksi Beg tangan, Kasut, Jam tangan sampai ke bilik pon cat kaler pink! 

8. Rasa macam ceria jer bila pakai kaler PINK! Rasa muda jer... 

9. Pink itu sinonim dengan perempuan yg bertubuh genit, bantut dan juga versi "kecil" saja... senang cakap rendang x berbuah la...

10. Pastu PINK melambang kan perempuan. Tgk lambang Cegah Canser n semua berkaitan dengan gegel mesti logo dia boh kaler PINK. 

Cukup la pasal pink! Sebenarnya hati dah berkenan satu langsir yang sgt cantik kaler PINK! hahaha... I'm soo addict dengan PINK. Sampai patung kucing kaler PINK pon dah nk terbeli tp bajet kurang. Xpe dah byk sok p amek jugak! Hua hua hua.

Wslm

Wednesday, November 9, 2011

Isi Hati Irina: Menghargai!

Quote of the day!

"I would rather be able to appreciate things I cannot have than to have things I am not able to appreciate."
Elbert Hubbard quotes

That's all for today!

Tuesday, November 1, 2011

Isi Hati Irina: Sayangilah orang yang menyayangi diri anda!

Assalam,

Orang yang sayang kita takkan pergi tinggalkan kita bila kita ada masalah.

Orang yang sayang kita akan setia di sisi kita ketika masa semua orang tinggalkan diri kita.

Orang yang sayang kita tak jemu-jemu utk tegur jika perbuatan kita salah/tak betul sebab dia tak nak kita berterusan buat salah.

Orang yang sayang kita akan marah jika buat benda yang dia x suka sebab dia sayangkan kita.

Orang yang sayang kita takkan berkira soal duit.

Orang yang sayang kita takkan jemu utk berkata sayang pada kita.

Orang yang sayang kita akan berasa cemburu bila kita lebihkan kawan-kawan dari dia terutamanya kawan dr jantina yang lain.

Orang yang sayang kita akan jaga hati kita walaupun masa tuh dia tgh marah pada kita.

Orang yang sayang kita selalu buat kita happy walaupun dia tgh sedih/marah/kecewa.

Orang yang sayang kita takkan sekali-kali menyakit perasaan kita walaupun kita selalu sakitkan hati dia.

Orang yang sayang kita akan menyayangi kita takkan lupa utk berkata "i miss u", "i love you"

Orang yang sayang kita takkan jadikan kita tempat utk dia lepaskan kemarahan pd orang lain.

Orang yang sayang kita takkan suka kita sebab bentuk fizikal kita, sebab kepandaian kita, atau harta kita.

Orang yang sayang kita akan mencuri masa dalam meeting utk menghantar sms "i miss you"

Macam tue la kalau orang sayang kita dan juga sebaliknya... Kalau "bertepuk sebelah tangan" buat apa pon tak kena. Marahkan nyamuk pon kita kena marah. Langgar pokok tauge pon kita jugak dipersalahkan. Semua la kita salah... Serba serbi tak kena kn?

Hanya orang yg rasa jer taw mcmana perasaan di sayangi atau hanya "dipergunakan" utk kepentingan diri sendiri....

Sekian,

Irina

Sunday, October 30, 2011

Isi Hati Irina: Tip bukan kuruskan badan tapi elak berat kita bertambah naik!

Assalam semua, 

Selalu bila kita sebut diet mesti sebab nk kurus kn? Ala tak payah kata dak aih, semua pon mcm tuh. Diet tak makan siang tapi malam tibai sungguh2x or posa siang mlm makan macam sebulan tak makan. Or pagi petang siang malam kena cari nasik lauk ayam jer hari2x.... hurm... cane berat tak naik kn? Aku suka makan ikan xpa.

Nie tips dari Encik Mohamad Salihan Izham untuk dikongsi. Kalau nk share mintak kebenaran dia dl okay.


Something to share
by Encik Mohamad Salihan Izham



Healthy way to eat
know how ur stomach operates
It has 3 cycles
Cleansing,intake& assimilate.
Each cycle consist of 8hours
Cleanse(4am-12pm), intake(12pm-8pm)& assimilate(8pm-4am)

Breakfast
Since bfast fall under the cleansing period, u need to eat things that will help the cleansing process. Y we need to help is going to be told next. Eat things like fruits, vegie n drinks only plain water or juices. 1st gulp, kumur ngn air liur. Lg bgs klu belum gosok gigi. Air liur kita ada this enzim yg tolong pencernaan,yg tolong perut kita.if u think fruits xcukup(asyik lapar je) then try mkn fruit yg memenuhkan perut.ie: pisang.I bet 2biji dh kenyang kot.if kul 10/11 still lapar,mkn buah lg.

Intake
12-8 ms utk mkn. Y I said dulu kul 12 lunch mkn carbs je. Mostly org keje. So they need energy which kita bole dpt from carbs. Jgn mix kan mknan kita sbb utk perut cerna kan carbs, it will produce asid, tp bila kita campur protien, it will produce alkali. So simple sains, asid ngn alkali akan jd neutral. If kita xmix, perut will take only 4hours to cerna kan everything but if kita mix it cn go up to 8hours.so mkn kul 12 kul 8 xsetel lg.pastuh dinner mkn mcm tuh gak.tambah lg 8jam.

Assimilate.
Ini process dlm usus,bkn kt perut.perut time ni dh xperlu buat apa2 which mean masa rehat dia la.sbb tuh org ckp jgn mkn mlm2.so if time ni kita baru nk mkn,perut kita xkan dpt rest yg cukup.so jgn mkn.try to create habit benti mkn before 8pm.n if mlm lapar gak,mkn lh fruit.

If u follow this diet for 30days, insyAllah ur body will feel d different in no time. Ur energy will be well managed n u can feel more energetic. Bgn pagi2 melompat. Bt this diet is for us not to gain any extra weight. To lose some weight, we still need to exercise. N need to do detox jugak. Org kata flush away anything yg xdiperlukan dlm badan. U can try no protien diet(3days). Buat once a month.

Oh yeah 1 more thing, there's a way how to check apa yg u amik itu healthy ke tak. Or ur system,(perut n usus) is functioning well. Input = output. So apa yg kita mkn nk tgk elok ke tak, tgk kt output kita. 5 mende nk kene monitor.

1.It has to be done in 20seconds. So bila terasa,msk toilet, duduk within 204seconds dh setel.klu kene meneran lama tu then ada prob.
2.Kene kuar in 1piece.if pnjng kene potong tgh2 its ok.janji solid.
3.Kaler kene normal coklat. Hitam or coklat cair is not good.
4.Bau kene berpada. If org after kita msk toilet xle tahan bau then problem.
5.Output kene terapung.lg ssh nk flush lg bgs.knp? Sbb yg terapung tuh means our usus buat keje yg bgs.

Like he said, lets we try for a month and see the result. Mind to share yours one here. Thanks.

Friday, October 28, 2011

Isi Hati Irina: Movie of the day "In Time"

Pic by Google

Assalam,

Nie baru balik dari berdeting dengan Mr. F. Hari2x tgk wayang nie sebab asek hujan jer Penang skg nie kn? Tak bleh nk melepak tepi laut.

So, hari nie kami g tgk filem "IN TIME" lakonan Justin Timberlake dengan Amanda Seyfried (Yang berlakon dlm Mama Mia tuh).

Citer nie mengisahkan depa umur depa akan stop smp 25 tahun saja. Maksudnya semuanya akan muda belaka la kn? Then lepas umur 25 tahun n diberi masa setahun ja lagi. Lepas tuh depa kena kerja cari duit utk dptkan masa. Nak makan, tambang naik bas, beli barang semua dibayar dengan masa. Kalau kerja dapat la masa sehari maksudnya 24 jam kn? Nak beli food ada yg 2 jam then nek bus kena byr 2 jam lagi, tdo n lain2x lagi tinggal la beberapa jam lagi bleh tdo n survive kn? Kiranya semua orang muda la, tak dak orang tua.

Yang kaya bleh la hidup selamanya sebab depa yg punya masa kn? Orang miskin berlambak2x mati katak ja sebab x cukup masa nk survive hari2x.. mcm kita jugak la x dak duit.. smp terpaksa mencuri masa orang lain dan membunuh....

Yang lain tuh kena tgk sendiri la kn? Justin tuh orang miskin dari tempat nama Geto dan Amanda of cos anak orang kaya dari Greenwich. (rasanya kot)

Okay la citer dia ada motif. Yang kaya hidup selamanya dan yang miskin mati muda dlm usia yg muda. Banyak mesej dia nk smpkan dalam citer nie. Cuma agak lembab sket la.

Sekian,

Irina

Isi Hati Irina: Irina Vs Skirt

Model Skirt dari Warung Fesyen :)

Nice kn? Skirt dia. Anyway skirt nie customize. Ikut exactly saiz kita. 

FB dia: Warung Fesyen
Jenis Skirt: Vintage
Harga : RM40/helai
Ukuran: Pinggang, Pinggul dan Tinggi dari Pinggang.

Sila g order yea... cantik dan yang penting nmpk kurus you.. Haha..

Irina

Isi Hati Irina: Kambing Ros -TJ

Tajudin Husin
Assalam,

Lunch di mana eh? Hari nie cek p Tajudin Husin. Tempat feveret cek sebab kat tempat nie Kambing Ros dia memang marvelous!

Sapa tak makan kambing ada ayam, angsa, burung2x, memacam jenis ada. Tapi memang sedap!

Tak percaya tanya kat sapa yang pernah p sana or kawan2x aku yg pernah aku bawak makan kat sana. Confirm blk teringat punya. 

Menu aku:

Nasi Putih (Penuh taw)
Kambing Ros
Cabai Goreng
Air Teh o Ais

Menu En Fasya:

Nasi Beriani
Ayam Goreng
Kuah dal
Sayur Kobis
Air Sirap Limau

Total: RM16.50.

Okay kn harga dia. Selamat mencuba. Nanti tinggalkan komen sapa yg pernah p na. ^_^

p/s: kata nk diet tp hari2x makan macam tuh jugak.... hahaha...




Thursday, October 27, 2011

Isi Hati Irina: Bawal Goreng Warung Kelapa Sawit, Juru!

Gambar dari http://orangkecilorangbesar.blogspot.com
Sempena aku bercuti nie aku nk amek kesempatan untuk jalan2x cari makan dengan kekasih ati. Dia pon amek cuti jugak dua hari nie.

Memang dah lama plan nk p makan ikan bawal goreng panas2x nie... So, kan orang semua kerja arini, pastila kedai tuh bukak. 

Jalan dia senang sgt,masuk kat area I city juru tuh the trafic life amek kanan. Kedai dia belah kanan. Kalau x sure tanya orang belah sana. Tanya sapa2x yg jumpak kat sana pasti depa taw. 

Cakap camni, "Kedai yang jual Ikan bawal Goreng Warung Kelapa Sawit kat mana?" Orang penang nie ramah lagi mesra mesti dia gtaw kat mana. Silap2x p tunjuk n duduk makan sekali. Haha

Memang kita amek Ikan Bawal nie kat tepi kuali dia. Panas2x.. Self service semuanya. Cuma tempat nk mkn dia la kat celah2 pokok kelapa sawit. Nie kalau hujam abis berlopak air nie. Kemudahan basuh tangan cuma dia letak air dlm bekas besar n cawan utk cedok air n basuh.

Tapi bila dah makan mesti lupa benda2x yg x best. Sebab sedap sgt!!!!!

Thanks sayang. 

Irina

Wednesday, October 26, 2011

Isi Hati Irina: Nak sambung belajarla..

Ape la pagi2x dengan mata sembab baru smp dari putrajaya nie tetiba kata nk sambung belajar kn? Sebab dpt motivate dari my lovely cousy yg baru sambung PHD kat London kot. 

Bagus kan dia? Tapi nk belajar nie perlukan pengorbanan dari segi duit, masa dan usaha. Tanpa semua tuh kang belajar sekerat jalan jer. Tambah nanti bila dah mula ada komitmen.

Tapi kn nk kawen dulu tahun depan. Myb rezeki kawen ka dpt sambung belajar. Bab duit nie smp bila2x fikir pon takkan ada kn? Tp kita usaha sendiri la.

Kenapa nk sambung? Kalau kita belajar management kita akan ada satu tahap di mana org panggei "self actualization" atau kepuasan diri. Kita akan rasa puas bila satu tahap atas dari orang kn. Satu lagi belajar nie sampai bila2x pon takkan abis.

Mungkin lepas belajar nie rezeki lain akan dapat. Kalau tak berkubur la ijazah yg aku dpt UUM tuh. Kita nk jugak tgk sijil kita nie berguna kn? Dari menunggu jer keje yg sepadan dengan sijil yg kita ada. Bukan aku tak bersyukur cuma bila underpaid nie rasa stress hari-hari. Loan belajar tetap kena byr kn? So, dengan gaji underpaid smp bila nk abis kn?

Boleh difikirkan sama ada nk sambung MBA or ACCA or else amek Degree in Accounting. Tp dlm negara sudahla sebab terkurang pandai sket. Sebelum nie aku dah ada BBA tp utk nk upgrade ke jawatan Akauntan kena ada ijazah akaun. So, nanti lepas kawen la fikir. Nanti yang dikejar tak dpat yg dikendong berciciran kn? 

Bila kita dah niat yang baik mesti boleh jadi kn? Insya-Allah semuanya berjalan lancar.

Irina

Tuesday, October 25, 2011

Isi Hati Irina: Mr X-Bfs bertunang!

Semalam si kembar chat kat fesbuk just nk bgtaw si "Abg" dia akan bertunang 2nd raya nie. Alhamdulillah kn? Hope dia bahagia la bersama dengan si Dia.

Tapi kalau diberi pilihan memang smp bila2x aku tak mau kat dia sebab dia dah byk burukkan aku. Sebab bagi aku sebaik2x lelaki dia takkan cerita aib perempuan dia pernah sayang kat orang lain kn?

Nie mamat yg mana? Ala mamat yg aku pernah citer dia tinggal aku kat restoran tepi laut tepi batu feringgi tuh.Lupa la entri mana satu. Smp sekarang aku tak bleh lupa. Jangan sok gaduh tinggal bini sudah. Kena belajar lagi mengawal kemarahan.

Tapi kita doakan kebahagiaan dia bersama orang yang dia sayang.

I learn to let go everything to get happy and it's set me free. Insya-Allah saya pon akan menemui kebahagiaan saya jugak...

Semoga berkekalan sehingga ke akhirnya, Amin...

Monday, October 24, 2011

Isi Hati Irina: Jalan TAR, Cuci Umah, Ikea

Assalam semua,

Irina tgh sakit pinggang nie sebab kebetulan di waktu yg teramat sibuk nie datanglah pulak "sahabat baik" setiap perempuan. 

Sabtu, 22 Oktober 2011, 
8.30 pagi

Pepagi buta dah smp kat Jalan TAR. Mencari toilet pagi2x sebab tak sempat membuang kat rumahkn. Semua tutup lagi.. Tensen. Then kami lepak breakfast kat kedai yg klasik giler Capital Cafe depan Sogo tuh. Pekena ayaq milo, roti bakaq n teloq separuh masak. Kena kumpul energy yg cukup utk berjalan nie. 

Abis ja mkn cargas cari toilet blk. Seb bek toilet kat Semua House bukak awai. Lega.

Then p Jakel beli kain utk tuut, harga boleh la tahan. Lepas tuh masa nk keluar dia buat promosi pulak utk kain yg harga RM100++ dpt RM60 ajer... amekla selai utk mama... Cantik jugak. Hiks.

Pastu berjalan pulak ke kedai2x sebab nk cari tudung kat mommy. pastu nampak lak kain cotton. Cantik jugak. Sebab depa pon baru bukak kedai offer 3 pasang RM100. Selai kira RM35 la. Tp sebab bukan niat nk cari kain ingat nk blah jer. Tapi tersebut pulak, "kak kalau 4 seratus bleh tak?"... Asal dia x mo bg, dahnk blah akk tuh kata, "amekla dik". Apa lagi cargas cafe la kn? Hak hak... tunggu lagi...

Teringin nk beli polka dot tuh. Cantik la jugak. 

Then p cari tudung mommy n tudung sendiri. xde la pulak tudung bawal kosong. Beli yg mommy jerla. 

Masuk pulak Semua House cari barang2x utk tuuut. Hiks. Penat jugak la mencari itu ini dan semuanya.

Bajet utk hari itu adalah RM1000. Banyak kn? Xpe la janji nmpk kn?

Pastu dah tghari , singgah hardware kat Bangi beli brg2x nk basuh umah. Ade kakak sorang nie br dapat kuartes. So, dia sopping la kat hardware tuh. 

Then hantar dia blk umah n rehat. tdo x bleh pulak letih sgt kot.

Then kemas rumah yg sgt bersepah n g amek kakak tuh tdo umah sebab esoknya nk g basuh kuartes dia. Tp mlm tue kami buat Projek XX smp kul 3 lebih, Aku jer tdo kul 4 lebih. 

Ahad, 23 Oktober 2011

Wish besday kat adik aku nun jauh kat UUM. pastu sambung tdo la sok nk mangun g basuh umah kn?

Then terbangun sebab ada sms morning dari Mr bf. Sambung tdo blk sebb sgt nantok. Then termangun sekali lagi sebab mf bf call. Dia taw la gelpren dia x mangun lagi. Tgk2x jam dah kul 10 lebih. Ceh kata nk p cuci awai.

Kak lin memang dah semangat mangun awai. Then gerak semua g la lepak mamak utk brunch sebab dah kul 11.30pg. Terus g umah baru dia. Alkisah pulak lupa kunci umah... Haihh... patah blk g amek kunci pulak.

Then cuci umah smp kul 4 petang. Aku cuci kejap jer sebab sakit pinggang sgt. yelah bila kawan baik dha mai kn? Dah abis cuci pastu tercakap pulak, "JOM P IKEA!"

Apa lagi cargas blk rumah n bersiap la. Kul 8 gerak dari putrajaya g Ikea, Damansara. 20 min jer sebab x jem. yeay!

Syok pekena Meatball 10 bijik, Cake Daim, Egg tart. Sedap! dah lama nk p nie.

Pastuh jalan2x cuci mata kat dlm ikea. Rambang mata dowh. Haha... Sempat la amek cawan, carpet, kotak simpan barang. Then dia bg ding dong kata nk tutup lagi 1/2 jam. Hiks. Lari la semua g kaunter. 

Owh dah kul 11 rupanya. Jln blk umah pon x jem. Syok toi. 

Bestkan hari2x yang berlalu. Nanti mesti rindu semua nie kn.. :)

Appreciation to kak linda n norliana for helping me out for Projek XX. ^_^

Followers