Followers

Monday, March 5, 2012

Isi Hati Irina: Kos utk Crowning (Gigi)

Okay nie kos utk gigi aku!

Sebenarnya aku memang dah lama nk betulkan gigi yang agak jongang nie. Yela rasa x confidence bila ckp. Malu, mostly masa attend interview n presentation. Mesti org dok belek gigi aku yang tak cantik nie kn?

So aku berniat nk p buat Braces. Ala boh besi kat gigi tuh br nmpk teratur.

Jadi dengan resommendation dari kakak ofis aku yg cantik lagi baik hati, aku p Klinik Zarin nun jauh kat Ampang nun. Kalau dari Putrajaya dlm 40minit - 1 jam jugak la... tgk la kadar traffic! Sebab MRR2 hari2x jem. Haihh...

So, aku p tanya kat klinik tuh. Doktor dia seperti nama klinik dia la, Dr Zarin. Hensem! :P

Dia handle klinik nie sorang2x sebab kata dia x puas hati dengan orang lain buat sebab sebelum nie dia amek Dr lain tp xde kualiti. Bgs kn?

Kenapa aku p cari jauh2x nie? Sebab murah, x menyakitkan dan kn dah ckp tadi orang recomend kn? Try jer la kn. Sbb aku p semua klinik area Putrajaya dan Bangi semua tgk aku macam takdak duit. Bila tanya kat kaunter kos nk buat braces dengan penuh berlagaknya dia kata RM5000. Pergh awak bukan Dr pon, jaga kaunter jer pon! Haihh... Tue la kn? Persepsi orang. Kalau korang layan baik bukan setakat RM5k lebih pon mesti aku sanggup.

Okay melalut dah aih. Okay, keadaan klinik dia macam dah klinik biasa. Ramai giler. Maksudnya kebanyakan adalah loyal n return customer. Sebb kat sebelah tuh pon ade klinik gigi jugak.

Then aku dptkan nasehat dari dia.

Dr: Nak buat apa?
Irina: Nk buat braces (dengan penuh bangga)
Dr: Bukak mulut nk tgk... (Sambil godek2x dlm mulut aku)
Okay, nk dengar pendapat peribadi saya tak?
Irina: Ok
Dr: Gigi awak tak jongang cuma satu gigi besar n tertolak satu lagi gigi keluar, jadi pendapat saya gigi lain tuh di kedudukan yg dah betul cuma dua gigi tuh jer perlu dibaiki.
Irina: Jd pendapat Dr?
Dr: Buat crowning.
Irina: Crowning tue benda Dr? (Macam budak kecik tanya)
Dr: Crowning tue proses sarung gigi. Kita akan potong gigi bg kecik(mak aii seramnya) pastu buat gigi palesu n sarung la kat gigi tuh, tada da siap!(takdak la dr kata camtuh kn)
Irina: saya ikut yg mana terbaik la Dr. Dr kn pakar (ewah, sempat puji taw)
Dr: Okay kos dia separuh dari kos nk buat braces td lebih kurang RM3000.

Kos crowning nie kena buat:
1. X-ray : RM50
2. Rawatan Akar : 150/sebatang gigi (aku punya 2 batang jadi RM300)
3. Crowning n etc: RM600?sebatang (aku punya 2 batang jadi RM1200)
4. Kos ubat tahan sakit/ antibiotik (Augmentin): RM60-70 utk 14 bijik

Semua lebih kurang RM1600 la kn?

Hah siap la kumpul duit sebab aku dah smp stage di mana minggu depan gigi aku nk kena potong dah.

Yeay, tak sabar n nervous jugak!

Sekian bebel,Wslm

8 comments:

  1. amik la gambaq sebelum n selepas... ^_^

    ReplyDelete
  2. lepas dah buat br amek eh... sikalang punya da ada... selepasnya belum buat... :P

    ReplyDelete
  3. awak..rwtn akar 150 tu xkire gg ape pon er..grham besar pon 150 er..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak rasanya utk rawatan akar semua sama jer kecuali la nk cabut gigi. Tp kos dia depend kat klinik. Kawan saya sebatang jer dah kena dekat 300 utk rawatan akar. Cuba tanya dulu yea. :)

      Delete
  4. hi irina macam mana dengan status gigi awak skrg ni? sakit tak masa potong gigi tu? ambil masa berapa lama??

    ReplyDelete
  5. nak repair gigi gak.. bg ler alamat klinik gigi tu

    ReplyDelete
  6. Awk... nak tnya pkai crown jenis ape... permanent or temporary... sya nak wat gek n ade terbca yg buat crown ni nant warnanye jd gelap...

    ReplyDelete

Share it

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pages

Search This Blog

Loading...