Wednesday, March 2, 2011

Isi Hati Irina: Cinta Beralih Arah!




Sekadar nak kongsi la kenapa banyak yang menyalah pasangan masing-masing jika cintanya beralih arah. Untuk lelaki/perempuan...


1. Masa bercinta janji akan belajar masak dan akan masak untuk suami tapi alih-alih suami yang kena masak or hari-hari makan kat kedai... Orang kata masakan isteri pengikat kasih sayang...


2. Masa bercinta semua yang kita cerita dia dengar dengan penuh minat, dan kalau boleh semuanya tentang kita dia nk ambil tahu tapi selepas dah jadi hak milik dia, dia buat tak tahu jer... Then bila ada orang lain yang sanggup jadi pendengar mesti la kita lebih dekat dengan dia dari yang tersayang...


3. Bila sms/call dah tak berjawab... Ye, dia akan call semula... tapi akan rasa sedikit terkilan dan sedih bila call dan sms tak berjawab... Bila ada orang lain yang sms n call kita, confirm kita akan layan sebab dah yang tersayang macam tak ambil kisah kat kita kn?


4. Masa baru-baru bercinta apa yang kita kata dia boleh terima dan dengar... Lepas tue apa kita cakap semuanya salah... semuanya dah tak berguna... semuanya tak bagus... idea kita dibuatnya macam sampah... cakap die jer kita kena dengar... bila ada orang lain dengar rintihan kita, rasa cam orang lain lebih ambil berat pasal kita...


5. Dulu kita jadi keutamaanya dia tapi sekarang semua benda jadi benda kecik... benda-benda kecik kalau simpan jadi lagi teruk... So, better explain dari biar orang dok fikir bukan-bukan...


6. Masa awal-awal bercinta kalau boleh tak nk berenggang dengan kita.... lepas tue jalan sebatu ke depan tinggal kita kat belakang... dah tak peduli kat kita dok terkial2x nk kejar dia...


7. Dulu tunjuk kata menghargai kita, tunjuk dia bersungguh-sungguh sayang dengan kita... lepas da dpt ala kadar jer layan kita... yela kn dah hak dia kn? bila orang lain lebih mengambil berat pasal kita mesti kita akan ada perasaan terhadap orang itu kn?


8. Terlalu cemburu dan suka menuduh...bila tak jawab call or sms mula tuduh yang bukan-bukan... sekali sekala boleh la tahan... lama-lama? naik marah juga la kn? dari dok tuduh bukan-bukan baik buat terus...


Kalau sebab-sebab kat atas nie nak salah kan siapa? Kenapa perlu berubah... Bukannya orang nk special treatment... Kenapa masa awal2x semuanya indah tapi lepas dah lama bercinta or berkahwin tetiba jadi orang lain... Sebab kita perlu matang kn? Tak boleh berperangai macam budak2x kn? Semua orang nak rasa disayangi.. Bila dia rasa terabai dia akan cari sesuatu utk mengisi ruang sunyi dia tue..


Jangan selalu menyalahkan orang lain bila sesuatu perpisahan berlaku... muhasabah diri balik... Kalau tak kekurangan apa-apa masakan orang boleh berubah?


Berubah ke arah kebaikkan memang lah baik... Tapi jangan mengabaikan perasaan orang yang menyayangi dia dengan sepenuh hati... Kalau sayang, jangan malu segan nk tunjuk yang awak memang sayangkan pasangan awak tue...


Kenapa perlu malu sedangkan masing-masing memang dah sayang kn? Cuba janganlah nk bersayang-sayang depan orang... Jaga adab tertib sebagai umat Islam...


Sedikit luahan hati dari pengalaman yang lepas dan juga dari kawan-kawan juga...

2 comments:

  1. sayang menyayang.. jeng jeng jeng jeng~

    ReplyDelete

Followers