Monday, February 7, 2011

Isi Hati Irina: Diari Seorang Budak Sensitif!


Aku mungkin dilahirkan sebagai insan yang sensitif. Jadi terima aku seadanya...

Pantang tegur sikit mula la nak menangis, tengok citer sedih menangis jugak, tengok orang susah or haiwan kena dera pon "touching", orang cerita benda-benda kisah lalu pon "touching".... tue belum masuk lagi kena buli, selalu kena pulau, kena sound depan orang, asyik kena kritik yang tak membina...

Haihh... Mungkin dari kecik aku biasanya simpan kot apa yang aku rasa. Al-maklumlah anak sulung kn? So, apa yang jadi simpan ja. Kalau gaduh ngan adik-adik kita yang kena marah sebab kita yang tua. Walaupun adik yang buat salah. Bukan nk ungkit cuma nk meluahkan.

Memang parent skg dah kurang tegas macam dulu kn? Dulu masa kita kecik2x lagi tak siapkan keje rumah, kemas rumah, masak nasi, masak lauk, cuci pinggan, cuci dan sidai kain... Jangan harap nk kuar rumah. Dah habis buat keje rumah baru boleh kuar main. Cemburu jugak dengan kawan-kawan lain. Parent tak suruh buat apa pon. Dari bangun pagi sampai ke petang main saja. Kita nie main pon smp kul 7 jer. Pastu berlari balik rumah. Kalau tak jenuh la kena marah.

Tapi agak bersyukur bila dah biasa diajar erti kesusahan, dah senang hidup sendiri. berdikari. Dah biasa ikat perut saat keputusan duit. Walaupun dilanda kesusahan tetap boleh teruskan hidup macam biasa. Macam tiada apa yang jadi. Tak payah nk bergantung ngan orang sentiasa. Sebab memang betul bila tgh happy mesti ramai yang ade macam semut... tapi bila susah? susah kn? agak emosi sikit...

Dari kecik, masuk sekolah rendah, time sek menengah, dok asrama, time diploma n degree... jauh perjalanan aku. tapi sekarang aku baru berani meluahkan dengan cara aku sendiri. Rasa lebih tenang. Kalau dulu muka bermasalah n tekanan... Sekarang lebih mudah untuk senyum... Insya-Allah aku tengah belajar untuk menangani sikap sensitif aku nie. Dan juga untuk mengurangkan "temper" dan juga "angin"....

Kata orang tak kenal maka tak cinta... aku lak nk sambung,"dah kenal rasa nak bercinta"

~semogadipermudahkansegalanya~

10 comments:

  1. tinii!! yuk! ^__________^

    http://boodarkbaik.blogspot.com/2011/02/contest-bergaya-dengan-dress.html

    ReplyDelete
  2. ala.. xde pakai dress ler.. cane?

    ReplyDelete
  3. ooii.. skirt nye gmbar kn bnyak...????? :D

    ReplyDelete
  4. dea kata kn dress... nanti salah masuk contest! haha

    ReplyDelete
  5. bolehh.. cube tgok org2 lain punye...

    ReplyDelete
  6. ape komen tadek kene mengene ngn entry ni.. ke laut~

    ReplyDelete
  7. hehehhehee.. :P
    ni contest sesuai tuk tini.. dea kn suke pkai dress2.. ;)

    ReplyDelete
  8. cik adilah ler.. haha.. slalu ke laut... haha... nk kena masuk jugak ke?

    ReplyDelete
  9. masok je la... ner tau aler minang ke...

    ReplyDelete

Followers