Tuesday, December 18, 2012

Abahku sayang

Assalam,

Tertarik dgn sebuah artikel kt fb tentang seorg ayah yg menghantar anaknya yg dpt sambung belajar dgn menaiki motosikal. Dgn perjalanan yg jauh dgn beg penuh motor aku dpt bygkn.
Ok aku dah start masuk asrama sejak form 1 tp tak jauh dgn rumah.2 week sekali dpt blk rumah. Tp lepas spm aku dpt sambung blaja kt kpm melaka. Kami naik bas dgn berbeg-beg pegi melaka dr penang. Then naik bas ke asrama n lepas hantaq aku depa blk.
Ni 1st time dok jauh. Tgk parent aku takdak duit hantaq rasa bersalah pun ada. Awat dpt jauh-jauh sian kat abah n mama aku byk duit nk pakai. Mana tambang bas, brg2 lg, hotel dsb. Bila depa blk sayu rasa hati. N sepanjang 2 tahun lebih depa x penah mai tgk aku. Aku ja blk png. Aku taw kos kn lgpun aku anak sulung dah biasa dr sekolah x meminta-minta. Aku dpt elaun mara tp tak cukup. Yala nak p cybercafe dah bp hinggit nk print asengment lg. Aku mana la mampu nk mintak komputer apetah lg laptop kn. Henpon pun xdak. Kalau abah or mama aku nk tepon guna no kawan blk aku. Tp ikut turn la. Tp abah aku masuk jugak la RM50 utk 2 mg terakhir. Dah kering kontang dah ms ni.
Lepas aku dah tamat diploma aku tgk makpak org len mai jemput suma anak-anak depa. Tp aku mengangkut beg-beg berat berisi buku dan baju naik bas. Sedih tp aku taw parent aku tak mampu so aku redah ja ikut kemampuan family aku. Then sampai penang pepagi buta abah aku dah ready tdo atas moto. Kdg2 aku cl masa aku br sampai kt tapah tp abah dah kuaq umah dah. Kdg2 2 3 jam dia tunggu aku. Bayangkan dia dah tunggu dari kul 3 pg padahal aku smp kul 5 pg. Dia pun taw tp risau kt anak dia trn bas takdak org tg. Memang sedih bercmpur excitd tgk abKami x mampu pk keta masa ni. So dgn beg besaq n berat kami redah hutan dan bukit pepagi buta blk rumah. Jarak rumah kami lebih kurang sejam jugak.
So memang aku dpt bygkn keadaan pakcik td dgn anak dia. 
Tiap kali aku ingat mesti aku nangis n sbb tu aku belajaq bg dpt cemerlang. Aku antara pelajar cemerlang masa diploma tp sygnya aku x dpt nk bwk depa tgk aku berkonvo sbb hari tu aku ada 1st paper utk degree aku.
Semoga aku buat depa bangga dgn aku. Aku syg sgt parent aku terutamanya abah aku. Insya-Allah walaupun dah jd wife org tp aku tetap akan bls jasa mereka selagi bernyawa.
Agak emosi mlm ni. Wslm
Irina
Published with Blogger-droid v2.0.9

2 comments:

  1. sedih baca....teringat kisah dulu2..huhu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat kita lebih menghargai kehidupan skrg. :)

      Delete

Followers