Assalamualaikum,
Hari tgk n teman mak masak. Dia nak masuk keja koi 7 ptg japg jd kul 11 da stat masak.
Bahan2:
Ikan ikut suka tp mak pakai ikan bawai
Bawang besaq 2 labu dihiris
Bawang putih 2 ulas pun dihiris
Rempah kari ikan tp mak beli rempah kwn dia kt baling
Daun karapole haha daun kari dlm 3 tangkai mak simpul je x cabut satu2
Asam jawa dlm satu sudu besaq
Santan singgit
Garam ikut sesedap rasa. Mana taw ada org suka masin kn.
Brendi dan tomato
Cara dia:
Panaskan kuali. Api jgn kuat sgt pastu masuk minyak.
Bila minyak da panas masuk bawang besaq, bwg putih yg dihiris bsama simpulan manja daun karapole
Bg bwg kekuningan n daun karopole layu sket dlm 5-10minit jgn smp rentung masuk rempah kari yg dah siap digaul dgn air. Ha rempah tuh gaul bg pekat jgn byk sgt air.
Kacau sket2 sampai agak2 pecah minyak dlm 5-10 minit jugak.
Dah pecah minyak masuk air asam jawa dlm 1 cawan. Kacau la dlm 5 minit lg bg sebati. Mcm buat kek pulak kn
Masuk santan. Jgn sampai pecah minyak. Time ni jgn p tgk tv pulak. Kena jaga ok. Pastu masukla garam secukup rasa.
Dah bleh masuk ikan masa ni. Jd kacau slow2 jgn smp ikan hancur. Dah masak elok dlm 10minit br masuk bendi n tomato. Masa ni jgn lama sgt nanti abes layu bendi ngan tomato.
Okay da siap gulai ikan versi mak mertua. Senang tak?
Selamat mencuba. Kena cuba beberapa kali sblm perfect.
Sekian,wslm
No comments:
Post a Comment